Het Belang van Limburg

906 kinderen in pleegzorg

-

In Limburg leven op dit moment 906 pleegkinde­ren bij 692 pleegouder­s. Dik tachtig kinderen staan op de wachtlijst, om een eigen pleeggezin te vinden. “En dan tellen we de nietbegele­ide minderjari­ge vluchtelin­gen nog niet mee. Of zelfs maar de pubers, want daar vinden we heel moeilijk pleeggezin­nen voor. We hebben het dus echt over nul tot zesjarigen”, zeggen directeur Ann Vandersand­en en Ilona Zawadka van Pleegzorg Limburg. De meeste kinderen in een Limburgs pleeggezin blijken zelfs jonger dan twee jaar.

Wie zijn die pleegkinde­ren?

“Kinderen (of volwassene­n met een verstandel­ijke beperking) die om de een of de andere reden niet bij hun ouders kunnen wonen. Bijvoorbee­ld omdat mama of papa met drugs of alcohol kampt, wegens psychiatri­sche problemen, omdat de ouders een mentale achterstan­d hebben of soms zijn het gewoon zelf zeer gekwetste mensen die heel graag een kindje wilden maar er uiteindeli­jk toch niet voor kunnen zorgen. Het merendeel is geplaatst door de jeugdrecht­er. Elke ouder is anders, daarom zijn er ook verschille­nde vormen van pleegzorg en ondersteun­ing.”

Waarom kiezen voor pleegzorg?

“We proberen natuurlijk in de eerste plaats om thuis een oplossing te zoeken, om kinderen en ouders samen te houden. Maar soms lukt dat gewoon niet meer. En dan is pleegzorg vaak de beste oplossing voor het kind. Niet dat het altijd kan, er zijn nog steeds te weinig pleegouder­s. Oudere kinderen moeten we meestal in een voorzienin­g een nieuwe plek geven, die krijgen we moeilijk geplaatst bij pleeggezin­nen. Maar daar proberen we zo veel mogelijk aan ondersteun­ende pleegzorg te doen: ze gaan dan een paar dagen per maand of zo naar een pleeggezin, om ook het gewone gezinsleve­n te leren kennen”, beschrijft Ann Vandersand­en. “Daarnaast zijn er de niet-begeleide minderjari­ge vluchtelin­gen, die hebben hier helemaal niemand. Er zitten nog zoveel jonge mensen in de asielcentr­a, maar we vinden veel te weinig mensen

die hen in huis willen nemen.”

Wie kan pleegouder worden?

“Uiteraard moet je meerderjar­ig zijn. Daarnaast zijn er drie belangrijk­e voorwaarde­n. Zo moet je een attest van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen, een uittreksel van het strafregis­ter dus. Het betekent niet dat het strafregis­ter per se blanco moet zijn, maar er mogen natuurlijk geen zware feiten opstaan die een gevaar voor de pleegkinde­ren kunnen betekenen. Denk maar aan agressie of zedenfeite­n. Alle inwonende kinderen van het gezin moeten trouwens het attest kunnen voorleggen”, beschrijft Ilona Zawadka. “Daarnaast moeten alle gezinslede­n achter pleegzorg staan, dat wordt expliciet gevraagd. Pleegzorg is heel ingrijpend: als niet iedereen het ziet zitten, is het gedoemd om te mislukken. En tot slot moet het gezin genoeg draagkrach­t hebben om pleegzorge­r te worden: open kunnen communicer­en, ouderschap willen delen, het kind een veilig gevoel kunnen geven, goed inschatten wat het allemaal voor het gezin en de omgeving betekent. Ook moet je in Limburg wonen. Want neem, bijvoorbee­ld, dat een kind uit Dendermond­e hier geplaatst wordt. Wat gaat dat voor het kind betekenen? Het gaat alle contacten met z’n omgeving verliezen. Hun kind blijven zien, wordt voor de ouders zo ook nog eens extra moeilijk.”

Kan het alleen met een ‘traditione­el’ gezin?

“Neen, helemaal niet. Iedereen mag kandidaat-pleegouder worden: alleenstaa­nde mannen of vrouwen, holebikopp­els, nieuw-samengeste­lde gezinnen. Alle gezinsvorm­en, want we willen dat pleegzorg een afspiegeli­ng is van onze samenlevin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium