Het Belang van Limburg

“Uw auto verbruikt te veel? Dan krijgt u een nieuwe!”

-

ZOLDER -

Naam: Ronny Put (62 , vrachtwage­nchauffeur) Waar: Rubenslaan, Zolder

De nieuwe, met benzinemot­or aangedreve­n wagen van Ronny Put verbruikte twee keer meer dan in het boekje stond aangekondi­gd. Het gevolg van een verkeerde rijstijl? Van het rijden met open ramen of airco op volle toeren? Of van wat anders? Ronny Put kocht in januari 2016 een nieuwe Volvo: de nieuwe V40 T2 summum full option. Een Zweedse bink met topallures, dito prestaties en idem voor de resultaten bij veiligheid­stesten. Onder de motorkap een 1,5l benzinemot­or, goed voor 120 pk en een verbruik van 5 à 7 liter. “Vanaf het prille begin stelde ik vast dat mijn verbruik wat aan de hoge kant lag”, zegt Ronny. “Omdat ik het niet onmogelijk achtte dat ik en mijn wagen aan elkaar gewoon moesten worden, wachtte ik eerst af voor ik dit bij mijn garage zou aankaarten. Ook na drie maanden stelde ik vast dat mijn verbruik niet gedaald was tot het normverbru­ik uit het boekje. Het zat constant tussen de 10 en de 11 liter, of ik nu op de snelweg reed of niet.”

“Bij de eerste onderhouds­beurt heeft men bij garage Celis dan alles nagekeken. Mijn auto kreeg ook een software-update, in de hoop dat het euvel daarmee hersteld zou zijn.” “Dat bleek dus niet het geval. Om- dat bij een volgend bezoek aan de garage bleek dat mijn wagen op een aantal criteria een ‘afwijkend gedrag’ vertoonde, werd voorgestel­d om een aantal onderdelen te vervangen. Mijn wagen zou dan een hele week worden getest.”

“Na die week, waarin honderden kilometers met mijn wagen was gereden, bleek er nog geen oplossing

De overheid moedigt ons aan om over te schakelen van diesel naar benzinewag­ens. Dat zou beter zijn voor het milieu, maar de aardoliere­serves raken zo wel sneller op...

Xvoor het probleem. Het bleek dat mijn wagen nog steeds veel benzine nodig had.”

“Ik heb contact gehad met Volvo Car Belux. Het antwoord was dat het allemaal een gevolg was van mijn rijstijl. Alsof ik niet met een auto kan rijden. Ik ben beroepshal­ve chauffeur, nota bene! Ook het rijden met open ramen, of het gebruik van de airco zou het verbruik de hoogte in jagen. Dat is allemaal best mogelijk, maar het kan niet verklaren waarom mijn wagen twee keer meer verbruikt dan normaal.”

“Ik heb onze rondreis door Italië inmiddels afgeblazen. Ik heb namelijk geen zin om honderden euro’s zomaar de lucht in te blazen. Wat moet ik doen? Een nieuwe auto kopen?”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ronny mocht vorige week een nieuwe Volvo in ontvangst nemen.
FOTO SVEN DILLEN Ronny mocht vorige week een nieuwe Volvo in ontvangst nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium