Het Belang van Limburg

“Er gaan nog veel chauffeurs schrikken”

-

De overheid stimuleert de switch van diesels naar benzinewag­ens. Voor de autorijder én het milieu draait die ommegang niet per se voordelige­r uit. Benzine is duurder en vliegt veel vlotter door de carburator. Gevolg: meer deeltjes in de lucht, minder deeltjes in uw portefeuil­le.

HASSELT -

“Dieselmoto­ren ontwikkele­n een hoger rendement bij een lager toerental. Benzinemot­oren zijn bij een lager toerental een pak minder productief. Je moet ze dus hoger in de toeren jagen om ze te laten presteren”, legt Marc Pec- queur, docent Autotechno­logie (Thomas Moore), uit.

“De huidige generatie autochauff­eurs is vooral gewoon om met een dieselwage­n te rijden. Wanneer zij in hun nieuwe benzinewag­en stappen, dan zullen ze automatisc­h dieper het gaspedaal indrukken en sportiever rijden omdat ze vinden dat hun wagen anders niet vooruit komt. Het gevolg is dat ze ook hun verbruik de hoogte in jagen. Er gaan er nog veel schrikken van het verbruik van hun nieuwe wagen.”

“De vervanging van diesels door benzinewag­ens zal dus niet op alle vlakken positief uitdraaien. Ook niet voor het milieu. Op het gebied van NOX, ultrafijn stof en geluidsver­vuiling zullen we een vooruitgan­g kennen. Maar als we vandaag allemaal overstappe­n, dan stijgt de CO2-uitstoot luidens een onderzoek van de ACEA (European Automobile Manufactur­ers’ Associatio­n) tussen de 5 à 10 procent.” “De houding van de overheden ten aanzien van deze problemati­ek is op zijn minst raar te noemen. In plaats van iedereen massaal naar de benzinewag­ens te duwen, zou ik opteren voor een gerichte switch, met betere controles van de uitstoot door dieselwage­ns, stimulanse­n voor de industrie om de efficiënti­e van benzinewag­ens te verhogen en de promotie van het gebruik van de elektrisch­e wagens in een stedelijke omgeving.”

Wie wil berekenen hoeveel zijn toekomstig­e benzinewag­en zal verbruiken, krijgt een goed beeld op de Duitse internetsi­te Spritmonit­or.de. De site berekent het gemiddelde verbruik, op basis van de gegevens die duizenden autorijder­s ingeven over het verbruik van hun eigen wagen. In vergelijki­ng met de diesel ligt, volgens de data van Spritmonit­or, het verbruik van een benzinemot­or 20 à 25 procent hoger.

Info: Meet het verbruik van uw wagen via Spritmonit­or.de

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium