Het Belang van Limburg

“Zonder alle steun was dit niet gelukt”

Olmense Zoo opent zaterdag opnieuw de deuren

- Thomas JANSEN

Feest in Balen, en ver daarbuiten. Ruim een maand nadat minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) plots de vergunning introk, zal de Olmense Zoo zaterdag zijn deuren weer openen. Het belooft een betere versie van zichzelf te worden, met een nieuw bestuur, de nodige ruimtelijk­e aanpassing­en en meer aandacht voor collectiep­lanning. “We zijn ervan overtuigd dat we later op deze slechte periode zullen terugblikk­en als iets positiefs”, zegt eigenaar Wim Verheyen. 11 oktober. Minister Ben Weyts trekt de vergunning van de Olmense Zoo in, waarna het dierenpark per direct moet sluiten. “Een opeenstape­ling van pv’s met tal van inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelz­ijn”, klinkt het. De familie Verheyen, eigenaar van de Olmense Zoo, blijft echter niet bij de pakken zitten, en met hen honderden vrijwillig­ers die acties op poten zetten om geld en voeding in te zamelen.

Al die inspanning­en hebben nu hun vruchten afgeworpen. Vanaf zaterdag mag de Olmense Zoo opnieuw de deuren openen. Met de nodige veranderin­gen, al zal de bezoeker daar weinig van merken. “De belangrijk­ste veranderin­g is een nieuwe bestuursvo­rm”, zegt eigenaar Wim Verheyen. “Na twintig jaar uitstekend werk te hebben geleverd, heeft mijn vader Charel besloten een stapje opzij te zetten. De tijden veranderen nu eenmaal, en dat merkt hij zelf ook.”

In plaats daarvan werd er een nieuwe vennootsch­ap opgericht, onder de vorm van een vzw. Die wordt geleid door Wim Verheyen, zijn zus Els en Gingelomna­ar Koen Van Rompaey, de voormalige voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo.

Collectiep­lanning

Daarnaast werden de voorbije weken de nodige ruimtelijk­e aanpassing­en gedaan. Een warmtelamp extra hier, een extra aanplantin­g en een vergroting of verhoging van een dierenhok daar. Naar de toekomst toe belooft het nieuwe bestuur ook extra aandacht voor collectiep­lanning. “Bij de poema’s zit het mannetje bijvoorbee­ld binnen, en het vrouwtje met haar jongen buiten. Als we ze samen zetten, kan het mannetje de jongen immers aanvallen. Dat kunnen we vermijden met een betere geboortepl­anning. En als het toch gewenst is, voorzien we eerst aparte hokken, met binnen-en buitenruim­tes.”

Warm gevoel

Het bleek voldoende om minister Weyts te overtuigen om de Olmense Zoo opnieuw een vergunning te geven. “Een enorme opluchting”, zegt Verheyen, al zal er zaterdag bij de opening geen groot feest zijn. “De komende dagen gaan we het park opfrissen, om dan zaterdag gewoon de deuren te openen. We willen dat niet te speciaal maken. Het zou ongepast zijn om het geld dat al die vrijwillig­ers de voorbije maand ingezameld hebben, nu door ramen en deuren naar buiten te gooien. Ik heb nog geen zicht op het totale bedrag, maar het gaat om tienduizen­den euro’s. We hadden nooit durven dromen dat er zo veel mensen achter de Olmense Zoo zouden staan, dat geeft ons een enorm warm gevoel. We willen dan ook iedereen bedanken, of ze nu een euro gegeven hebben, of een hele benefiet organiseer­den. Zonder alle steun was dit niet gelukt.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Zaterdag mag de Olmense Zoo opnieuw de deuren openen. Met de nodige veranderin­gen, al zal de bezoeker daar weinig van merken
FOTO JOREN DE WEERDT Zaterdag mag de Olmense Zoo opnieuw de deuren openen. Met de nodige veranderin­gen, al zal de bezoeker daar weinig van merken
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De familie Verheyen, met links vader Charel - die een stapje terug zet en zijn dochter Els en zoon Wim.
FOTO JOREN DE WEERDT De familie Verheyen, met links vader Charel - die een stapje terug zet en zijn dochter Els en zoon Wim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium