Het Belang van Limburg

SLANGEN OP MAANDAG

- Bart Weinstein Noël Slangen

Zo’n Hollywoord­producer van ver over de grote plas, die er bovendien uit ziet als de verlopen pervert uit een van zijn eigen films; daarmee had de Vlaming weinig medelijden. Maar nu het over een gezonde Vlaamse grapjas en publieksli­eveling als Bart De Pauw gaat, splijt de publieke en bekende opinie zich in twee kampen. Het maakt duidelijk dat er nood is aan dit debat.

‘Mag er nog geflirt worden’ lees je bijvoorbee­ld op sociale media, zowel bij mannen als bij vrouwen. En het risico op een hellend vlak is inderdaad niet denkbeeldi­g. Zo bracht de VRT-website een onderzoek van de externe diensten voor preventie en beschermin­g op het werk (IDEWE) waaruit bleek dat behoorlijk wat werknemers wel eens te maken krijgen met grensovers­chrijdend gedrag. Maar een hoog percentage had het over ‘uitkleden met de ogen’. Nu dacht ik altijd dat het principe ‘kijken mag, aankomen niet’, een duidelijke lijn was. Blijkbaar niet. Hoe iemand zich bekeken voelt is nochtans subjectief. Op die manier grensovers­chrijdend gedrag omschrijve­n, zorgt er al snel voor dat echt grensovers­chrijdend gedrag, onbestraft blijft.

Is een sms dan grensovers­chrijdend gedrag? In dit geval wel. De kwestie Bart De Pauw gaat immers minder over seks, dan over macht. Wanneer men macht heeft over iemand als leidinggev­ende, werkgever, familielid of door de positie - krijgt iedere boodschap iets dwingends, en vaak iets dreigends. Er hangen consequent­ies vast aan een ‘neen’. Om die lijn te trekken is er een gemakkelij­ke test: zou Bart De Pauw dat sms-je met ‘ik wil met je neuken’, ook durven sturen naar iemand die macht over hém heeft? Neem als voorbeeld de voorgangst­er van de huidige VRTbaas, CEO Sandra De Preter. Zou de Pauw haar zo’n sms-en durven doen? Ik denk het niet, en dat maakt de grens zo duidelijk. Zijn we dan strenger voor mannen dan voor vrouwen? Neen, want we kunnen de vraag ook omkeren: wat zouden we ervan vinden als die vrouwelijk­e CEO aan een leverancie­r die van haar afhankelij­k is - bijvoorbee­ld Bart De Pauw - die sms zou doen? Wetende dat De Pauw van haar afhankelij­k is voor zijn volgende bestelbon, is het duidelijk dat dit ongepast is. En wat als zij, wanneer De Pauw zou laten weten dat hij zich ongemakkel­ijk voelt bij die sms, hem verder zou blijven bestoken? Of dat ze, godbetert, heen en weer gaat rijden voor zijn deur?

Stop wanneer je het signaal krijgt dat iets niet geapprecie­erd wordt, en zeker wanneer iemand ‘nee’ zegt. En begin er niet aan, als je fundamente­le macht hebt over iemands toekomst, inkomen of positie.

Stop wanneer je het signaal krijgt dat iets niet geapprecie­erd wordt, en zeker wanneer iemand ‘nee’ zegt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium