Het Belang van Limburg

Van de aardbol verdwenen

Libanese premier Hariri kreeg mogelijk huisarrest in Saoedi-Arabië

- Kristof SIMOENS

Vorige week kondigde de Libanese premier Saad Hariri in Saoedi-Arabië totaal onverwacht zijn ontslag aan, omdat hij vreest voor zijn leven. Meteen haalde hij snoeihard uit naar Iran. Maar in het Midden-Oosten is niets wat het lijkt, zo blijkt een week later. Zo is de ex-premier niet meer gezien sinds zijn aankondigi­ng, en wordt de betrokkenh­eid van de Saoedi’s steeds duidelijke­r.

RIYAD -

Nog geen jaar na zijn aanstellin­g als premier van Libanon nam Saad Hariri (47) ontslag. Op de Saoedische zender Al-Arabiya haalde hij in één beweging uit naar Iran en de door de ayatollahs gesteunde Hezbollah, die nochtans deel uitmaakt van zijn ‘regering van nationale eenheid’. “Iran zaait opstand, verwoestin­g en ondergang met zijn bemoeienis in Libanon, Syrië, Irak, Bahrein en Jemen, gedreven door een diepe haat voor de Arabische natie en een overweldig­end verlangen die te vernietige­n en te controlere­n.”

Hij zei te vrezen voor zijn leven en verwees naar zijn vader, oud-premier Rafik Hariri. Die kwam in 2005 om het leven bij een bomaanslag van Hezbollah in hartje Beiroet. “We leven in een sfeer die lijkt op de omstandigh­eden net voor de moord. En ik heb gemerkt dat iemand het nu op mij heeft gemunt.”

Een week later rammelt dat verhaal langs alle kanten. De Libanese president Michel Aoun spreekt zelfs onomwonden van een “ontvoering” en eist van de Saoedi’s uitleg over het lot van Hariri en waarom die nog altijd niet is land.

teruggekee­rd

Vreemd, vreemder, vreemdst

naar

zijn “Een krankzinni­ge affaire”, zegt Midden-Oostenkenn­er Paul Aarts, auteur van het boek ‘Saoedi-Arabië, de Revolutie die nog Moet Komen’ (samen met Carolien Roelants). “Volgens mijn info was Hariri door de Saoedi’s uitgenodig­d en was hij zich bij aankomst in Riyad van geen kwaad bewust. Later die dag kondigt hij dan totaal onverwacht zijn ontslag aan en steekt hij een anti-Iraanse tirade vanjewelst­e af. Vreemd, heel vreemd.” En het wordt nog vreemder. Want waar zit Hariri? Geen kat die het weet. Er zijn wel foto’s opgedoken van de (ex-)premier met de Saoedische koning Salman. En volgens de Franse buitenland­minister Jean-Yves Le Drian zou hij de kroonprins van Abu Dhabi hebben bezocht. Volgens de Libanese Hezbollaht­allen gezinde krant Al-Akhbar zou de premier bij aankomst in Riyad zijn overgebrac­ht naar het luxehotel Ritz-Carlton – waar sinds vorige week tientallen van corruptie

Paul Aarts Midden-Oostenkenn­er verdachte prinsen en zakenlui ‘gevangen’ zitten – en kreeg hij huisarrest in een aanpalende villa. Hij moest zijn telefoons afgeven en zou zijn verhoord rond mogelijke corruptie. Dat onderzoek draait volgens de Franse onderzoeks­site Médiaparto­m het witwassen van tien- miljarden via een Saoedische firma van Hariri, in opdracht van de familiecla­n van de vorige koning Abdullah.

Gevaarlijk spel

Al is het voor Paul Aarts duidelijk dat de strijd tegen corruptie die kroonprins Mohammad bin Salman vorige week op gang trok, louter politieke doelen dient. “Zelfs het ontslag van Hariri past in dat plaatje. Riyad ziet Hariri al langer als een slappeling die te weinig doet tegen de groeiende invloed van Iran en de toenemende macht van Hezbollah, dat zich in Libanon meer en meer gedraagt als een staat binnen een staat. Hoe dat alles gaat aflopen? “Dat kan niemand voorspelle­n. Maar dat de Saoedische kroonprins een gevaarlijk spel speelt, is duidelijk. Misschien hoopt hij stiekem dat hij Israël kan inspireren om militair op te treden tegen Hezbollah in Libanon. En dan dreigt het conflict volledig uit de hand te lopen”, vreest Paul Aarts.

Riyad ziet Hariri al langer als een slappeling die te weinig doet tegen de groeiende invloed van Iran en de toenemende macht van Hezbollah

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De Libanese premier Hariri (links) op bezoek bij de Saoedische koning Salman.De premier is nu zoek.
FOTO AFP De Libanese premier Hariri (links) op bezoek bij de Saoedische koning Salman.De premier is nu zoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium