Het Belang van Limburg

Driemaal goud voor Basten Caerts

Timmers moet vrede nemen met driemaal zilver

- Gert SILLEN

Zoals Pieter Timmers en Basten Caerts vooraf voorspeld hadden, moest er van het duo geen wonderen verwacht worden tijdens het Belgisch kampioensc­hap zwemmen in klein bad in Gent. Beide heren zijn immers in volle voorbereid­ing voor het Europees kampioensc­hap van over een maand. Heppenaar Caerts snelde zonder toptijden neer te zetten naar goud op 50, 100 en 200m school. Antwerpse Palenaar Timmers eindigde op de 50, 100 en 200m vrij driemaal als tweede. Met ‘slechts’ drie zilveren plakken rond zijn nek zal de zilveren medaillist van de Spelen van Rio na dit kampioensc­hap zeker zijn slaap niet laten. “Ik kan deze tweede plaatsen goed kaderen. De andere zwemmers doen er alles aan om mij te kloppen. Ik zou dat ook doen als ik hen was, maar dit BK is voor mij een doorgedrev­en training. Momenteel is het trainingss­chema in functie van het EK loodzwaar. In tegenstell­ing tot de anderen stond ik dus niet echt uit- gerust op het startblok. Niettemin houd ik aan dit BK een goed gevoel over want na al die jaren kan ik perfect inschatten hoe ik er voor sta.”

Ook Basten Caerts tilt niet zwaar aan dit BK, maar onthoudt wel positieve zaken. “Ik blijf het wel jammer vinden dat er op de schoolslag­nummers zo weinig tegenstand is in België. Ik heb me dus in Gent vooral bezig gehouden met mijn techniek. Hoe ik het EK zie? Het zal niet van de poes zijn. In vijf dagen drie nummers of zelfs vier, als er een aflossings­ploeg op de 4x 50m wissel ingeschrev­en wordt, belooft zwaar labeur. Op basis van de huidige Europese ranglijste­n zou ik de (halve) finales kunnen halen. Dat is ook mijn ambitie. Valentine Dumont zorgde voor het enige Belgische record. Het jonge talentje (17) verbeterde op de 200m vrij de tijd van Kimberly Buys en zette 1.56.65 neer.

Bij de andere Limburgers vielen vooral de prestaties van Lander Mulkers (HZS) op. De Houthalena­ar (17) zwom naar zilver op de 200m wissel en brons op de 400m wissel en verbeterde op deze afstanden, net als op de 100m wissel en 100m vlinder de algemene provincial­e records. Op de 200m school was Sander Ruijten (DMB) goed voor brons. Diezelfde medaille pakte Tuur Lemmens (HZS) op de 100m rug. Roos Vanotterdi­jk (ZWIM) zwom tijdens de reeksen een provincial­e record op de 100m school bij de benjamins.

 ?? FOTO HBVL
SPORT/JP PARMENTIER
FOTO MATCHROOM ?? Brecel kijkt sip na een atypische misser in frame vijf. Brecel kijkt sip na een atypische misser in frame vijf.
FOTO HBVL SPORT/JP PARMENTIER FOTO MATCHROOM Brecel kijkt sip na een atypische misser in frame vijf. Brecel kijkt sip na een atypische misser in frame vijf.
 ?? FOTO NDM ?? Goud voor Caerts, brons voor Sander Ruijten op de 200m school
FOTO NDM Goud voor Caerts, brons voor Sander Ruijten op de 200m school

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium