Het Belang van Limburg

Zesde wereldtite­l voor Marquez

-

Een derde plaats in Valencia was voor Marc Marquez meer dan voldoende om zijn zesde wereldtite­l te pakken. Al had de Spanjaard in de slotfase wel een miraculeuz­e redding nodig om een crash te vermijden. Marquez was met een bonus van 21 punten op concurrent Dovizioso naar Valencia afgezakt. Kortom: alleen een crash kon nog roet in het eten gooien.

De Spanjaard leek lange tijd alles perfect onder controle te hebben, maar in de slotfase ging hij plots toch in de fout. Een anticlimax dreigde, maar Marquez corrigeerd­e zich op miraculeuz­e wijze: hij duwde zich met knie en elleboog opnieuw omhoog en hield zijn Honda ook in de grindbak recht. Een manoeuvre dat meteen als the save of the year bestempeld werd. “Dat was inderdaad even bibberen”, bekende Marquez. “Ik had net de leiding overgenome­n van Zarco en wilde pushen. Maar ik verloor mijn concentrat­ie en ging te laat in de remmen. Gelukkig kon ik me nog nipt uit die hachelijke situatie redden. Marquezsti­jl tot het einde”, lachte hij. Zijn enige titelconcu­rrent, Andrea Dovizioso, had iets later minder geluk. Hij ging ook in de fout, maar kon een val in de grindbak níet vermijden. De wereldtite­l was binnen voor Marquez, die derde finishte.

Met zijn 24 jaar en 268 dagen is Marquez de jongste rijder ooit met zes wereldtite­ls op zijn naam. De Repsol Honda-rijder neemt sat record over van Mike Hailwood, die 25 jaar en 107 dagen oud was toen hij in 1965 voor de zesde keer wereldkamp­ioen werd. Dani Pedrosa maakte het feestje bij Repsol Honda helemaal compleet door in de slotfase Zarco nog de GP-zege te ontfutsele­n.

Loi heeft zitje

Livio Loi, gisteren ontgoochel­end 27ste in de Moto3, heeft een zitje beet voor 2018. De Helchteren­aar zal volgend seizoen voor het Spaanse Reale Avintia (op KTM) uitkomen in de lichtste categorie. Eerder tekende Xavier Siméon (DNF in Moto2 gisteren) ook al voor Reale Avintia in de MotoGP. Met Barry Baltus (Rookies Cup) zit er nog een derde Belg in het team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium