Het Belang van Limburg

“Collectiev­e offday hoort erbij”

Tongeren slikt onverwacht zware thuisneder­laag

- Rob KWANTEN

Jolan Cox

De hoofdaanva­ller nam Maaseik net als in de heenwedstr­ijd op sleeptouw.

Knalde via alle kanten tegen het canvas, blokte uitstekend en had goede opslagen in petto, waaronder halfweg set 2 twee aces na elkaar.

Simon Jaeken

De 17-jarige

Jaeken had met sterk opslagwerk en indrukwekk­ende verdedigen­de acties een groot aandeel en 3-2-stuntzege van Achel B tegen Geel. Speelde een cruciale rol in het wegwerken van een 0-7-achterstan­d in de tiebreak. Tongeren heeft haar wagon niet aan de top 3-trein kunnen hangen. Het kon zaterdag geen vervolg breien aan de schitteren­de zege in Oostende en verloor kansloos met 0-3 van Antwerp. Na vijf zeges op rij staan de meisjes van Irina Jeleznova weer met de voeten op de grond. “Een zéér zeer spijtige zaak.” Manager Pieter Walbers stak zijn ontgoochel­ing na het laatste fluitsigna­al niet onder stoelen of banken. Een thuiszege tegen Antwerp, dat twee punten achter Tongeren stond en toch al verloren had van Zoersel en Oostende, had Datovoc naar een schitteren­de tweede plaats kunnen loodsen. In plaats daarvan tuimelt Tongeren naar de zesde stek.

Agressivit­eit

Een prima opslagreek­s van Laurine Vinkesteyn bracht Tongeren in de eerste set van 2-5 naar 7-5, maar hoofdaanva­lster Jitse Verbinnen hield de bezoekster­s in de race. Een ace van Lindsay Schrijvers bracht Tongeren bij 11-10 nog op voorsprong, maar dan stokte de receptione­le motor waardoor Antwerp kon uitlopen naar 13-17. Wittock probeerde nog wat tegen te spartelen, maar onder impuls van Valencic haalde Antwerp de setwinst vrij eenvoudig binnen.

Krenicka en Schrijvers zetten de thuisploeg in set twee op het goede pad (5-2 en 8-6). Maar door een gebrek aan aanvallend­e agressivit­eit vergat Datovoc die voorsprong uit te bouwen. Het aanvallend­e compartime­nt had duidelijk een mindere dag. Verbinnen en Valencic werden bij Antwerp voorbeeldi­g en stelling gebracht door Van Den Vonder en knalden hun team naar 17-25-setwinst. In set 3 hield Wittock Tongeren nog in de wedstrijd tot 8-10, maar dan ging het licht bij de thuisploeg zowel aanvallend als verdedigen­d helemaal uit.

Bonus

“Ik zag te weinig agressie”,

LIGA A DAMES GENT-JARACO AS

Een sterk VDK Gent won verdiend. As probeerde maar eens Gent een tandje bijstak, was er een kloofje. De zieke Gilson werd gemist. De derde set, met Jassen op de opposite, werd spannender, maar het tij kon niet gekeerd worden.

LIGA B HEREN WARA GENK-LENDELEDE

ver-

3-0

3-1

Genk begon gretig, de opslagdruk lag hoog en het block-defense stond goed. Campforts en Ilsbroux maakten aanvallend het verschil. Ook nadien stapelden Conings en Thijs de killblocks op. Enkel in set drie stokte de motor even, Lendelede draaide beter. Op vechtlust haalden Campforts en co de derde zege op rij binnen. klaart Pieter Walbers. “Misschien was de wil om te winnen bij Antwerpen ook wel groter. Ik zou het als een collectiev­e offday durven bestempele­n en dat hoort bij het leerproces. Woensdag ontvangen we Gent in de kwartfinal­es van de Belgische beker. Hopelijk krijgen de supporters dan een gepaste reactie te zien.”

Ook Charlotte Krenicky was ontgoochel­d. “We kregen de bal maar tegen de grond en dan weet je dat het moeilijk wordt tegen een defensief heel sterk Antwerpen. Na een zegereeks van vijf wedstrijde­n komt dit hard aan”.

EERSTE NATIONALE MANNEN

3-0

KALMTHOUT-ZONHOVEN Opnieuw lag de foutenlast bij Helios te hoog, zoals de lastige afgelopen weken ook het geval was. Er was opnieuw strijdlust, maar de jonge ploeg betaalt duidelijk leergeld.

EERSTE DIVISIE HEREN HEMIKSEM-SCH.-GEETBETS

3-0

Eenvoudige winst voor de leider, ondanks het uitvallen van hun eerste spelverdel­er. Te weinig geloof in set één en twee bij Bets, in set drie werd de receptie het probleem.

HASSELT-SP. - LANAKEN-BR. 3-2

Eerste zege voor VTI. In de spannende Limburgse derby startte Lanaken het best, maar zorgde Thijs voor VTI voor de aansluitin­g. In de tiebreak maakten Henderickx vanop serve en Dessers het met steun van het publiek af.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Verbinnen tegen het Tongerse block Kowalska-Krenica.
Foto SERGE MINTEN Verbinnen tegen het Tongerse block Kowalska-Krenica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium