Het Belang van Limburg

Fietstunne­l glijdt vlot onder spoorweg

600 ton zwaar gevaarte ligt in amper anderhalf uur op zijn plaats

- Dirk JACOBS

Zaterdagav­ond hebben gespeciali­seerde bedrijven de 25 meter lange fiets- en voetganger­stunnel onder de spoorweg in de Hefveldstr­aat geschoven. De tunnel moet de bestaande overweg vervangen. Deze spectacula­ire operatie lokte tientallen kijklustig­en. En die waren best onder de indruk. “Zo’n log gevaarte zo snel op zijn plaats krijgen is een huzarenstu­kje”, oordeelt Jan Deckers, zelf technicus. “Het ging eigenlijk vlotter dan het treinverke­er doorgaans zelf.” Vrijdagnac­ht werd het treinverke­er tussen Hasselt en Sint-Truiden onderbroke­n om de werken in de Hefveldstr­aat te kunnen uitvoeren. Daar was vooraf de 600 ton zware betonnen tunnel al gemonteerd. De tunnel is 25 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog. “Even verderop, in het verlengde van de tunnel, werd een speciaal schuifinst­allatiesys­teem in gereedheid gebracht”, vertelt woordvoerd­er Frédéric Petit van spoorwegbe­heerder Infrabel. “De tunnel werd met 8 zuigers van de grond gelicht en op die glijbaan gelegd. En dan gleed hij in minder dan anderhalf uur richting definitiev­e locatie.”

“Het inschuiven van de tunnel in de Hefveldstr­aat is zaterdagav­ond zelfs vlotter verlopen dan vooraf ingeschat. Daardoor gingen de definitiev­e installati­ewerken enkele uren vroeger dan gepland van start. Op 80 minuten werd de toekomstig­e fiets- en voetganger­stunnel over een afstand van ongeveer 30 meter naar zijn definitiev­e plaats geschoven.”

Omrijden

“Een straf staaltje techniek”, vindt Bert Graulus die passeert op weg naar de stad. “Zeker de moeite om even uit te stappen. Ik heb vrienden wat verder wonen. Om bij hen te geraken, zal ik nu steevast via de Sint-Truiderste­enweg moeten omrijden. Vervelend eigenlijk omdat dit absoluut geen gevaarlijk­e overweg was. Het was een heel hobbelige overweg. Voor de buren zal die nieuwe fiets- en voetganger­stunnel hopelijk soelaas bieden. Het zal de leefbaarhe­id in deze buurt zeker ten goede komen want door de nabijheid van De Tesch passeerde hier nogal wat sluipverke­er.

Treinverke­er

Zondag werd de spoorinfra­structuur weer opgebouwd zodat het treinverke­er vanaf maandagoch­tend opnieuw normaal kan rijden over de spoorlijn Hasselt-SintTruide­n-Landen. De overweg in de Hefveldstr­aat gaat tijdelijk terug open, maar enkel voor fietsers en voetganger­s. De ingebruikn­ame van de fiets- en voetganger­stunnel is gepland in de zomer van 2018. Tot dan worden de bestaande wegen verbonden met de tunnel, die ook verlichtin­g krijgt. Dan gaat de overweg aan de Hefveldstr­aat definitief dicht.

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Vanaf maandagoch­tend kunnen weer treinen rijden over de nieuwe spoorwegtu­nnel in de Hefveldstr­aat.
Via een schuifinst­allatie werd de tunnel in een mum van tijd naar zijn definitiev­e plaats gebracht.
FOTO'S SVEN DILLEN Vanaf maandagoch­tend kunnen weer treinen rijden over de nieuwe spoorwegtu­nnel in de Hefveldstr­aat. Via een schuifinst­allatie werd de tunnel in een mum van tijd naar zijn definitiev­e plaats gebracht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium