Het Belang van Limburg

"De stiel ligt me wel"

Bartel Van Riet is parttime cafébaas

- Tom VETS

Tv-kijkend Vlaanderen ziet Bartel Van Riet vanavond weer als gastheer van 'Ons Eerste Huis', maar de Kempenaar combineert televisiew­erk sinds kort ook met een job als cafébaas. "Al moet ik geregeld forfait geven vanwege tvopnames." Afgelopen zomer stapte Bartel Van Riet in het huwelijksb­ootje met zijn grote liefde Dorien Van de Water, en sinds enkele maanden baten ze ook Den Herberg uit, een café in Grobbendon­k bij Herentals. “Het maakt deel uit van een oude kasteelhoe­ve uit 1400 en ligt op een domein van 14 hectare”, zegt Van Riet. “Samen met Kempens Landschap en de gemeente Grobbendon­k, die het domein hebben aangekocht, houden we een oogje in het zeil. Mijn vrouw en ik hebben een conciërge-achtige functie. We wonen er weliswaar niet, maar zorgen ervoor dat het groen en de dieren op tijd en stond het nodige onderhoud en verzorging krijgen. Het is dus meer werk dan pintjes tappen. Mijn vrouw is zaakvoerde­r, en ik help mee als het druk is. Eerder dit najaar was ik er enkele weken vrij weinig. De opnames van 'Ons Eerste Huis' liepen toen volop.” Van Riet zegt dat de job van cafébaas niet zijn allergroot­ste ambitie was. “Maar ik heb in het verleden toch geregeld laten vallen dat ik het zag zitten om een café te runnen. Dorien heeft vroeger als vakantiejo­b ook nog in een café gewerkt. En we zijn sowieso fervente cafébezoek­ers. De stiel ligt ons wel. Gewoon luisteren naar de vele verhalen van klanten en kennissen met een frisse pint is zalig.” Dat Bartel zelf mee achter de toog staat, is een extra aantrekkin­gskracht voor klanten. "Ik zou liegen als het niet zo was. Maar de meeste mensen komen uit de directe omgeving, kenden mij sowieso al, en komen ook vanwege het historisch­e pand waarmee alle Grobbendon­kenaren een band hebben."

Toch zal Bartel binnenkort opnieuw even z'n taak als cafébaas aan de kant moeten schuiven. "We nemen een tweede seizoen op van 'Bartel In Het Wild'. Daarvoor trekken we deze winter met o.a. Goedele Wachters en Erik Van Looy naar enkele onherbergz­ame gebieden. Gelukkig is er dan Dorien om tijdelijk in haar eentje de honneurs waar te nemen."

Tweede slaapkamer

In 'Ons Eerste Huis' krijgen de koppels vanavond vijf dagen tijd om de tweede slaapkamer af te leveren. Dat verloopt niet zonder gekibbel én gevaar: in Lanaken zakt Aimée door het plafond. “Ik zag de kandidaten geregeld met iets bezig waarvan ik weinig hoop had op een goede afloop”, zegt Van Riet. Samen met de experten en werfleider Francis Sanchez probeerde ik enige structuur in de werkzaamhe­den te steken en het overzicht te bewaren. Er werden werklijste­n opgesteld en een volgorde van de werken vastgelegd. Maar dan nog slaagden sommige mensen er niet in om dat aangereikt­e scenario op te volgen. Grootste pluspunt is dat het hele huis klaar is na drie maanden, terwijl bij andere gezinnen na jaren wachten nog steeds muren moeten geschilder­d worden of schrijnwer­kerij afgewerkt. In het ergste geval zie je die gezinnen terug in 'Help

Mijn Man Is een Klusser'.” (lacht)

'Ons Eerste

Huis', VIER,

20.35 uur

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium