Het Belang van Limburg

“Verspreidi­ng van naam slachtoffe­r bij stalking moet verboden worden”

Prof seksueel strafrecht pleit voor aanpassing wet

- Thomas JANSEN

Professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KULeuven) pleit ervoor om de publicatie van de identiteit van de slachtoffe­rs bij stalking te verbieden. Dit zegt ze naar aanleiding van de angst die leeft bij de vrouwen die hun boekje opendeden over Bart De Pauw. Ze zijn bang dat hun namen publiek bekend raken. Professor Stevens: “Bij seksueel geweld is het nu al verboden om de identiteit van het slachtoffe­r te verspreide­n, op welke manier dan ook. Dat verbod zou ook moeten gelden in het geval van stalking.” Gisteravon­d heeft Bart De Pauw zelf via zijn advocaat laten weten dat hij tot het inzicht is gekomen “dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt”. Hij excuseert zich bij iedereen die zich door hem geintimide­erd gevoeld zou hebben. Volgens hem is de zaak volledig ontspoord.

“De actrices die het gedrag van Bart De Pauw aankaartte­n bij de VRT, hebben nooit gewild dat er een gerechteli­jk onderzoek zou worden opgestart”, zegt Christine Mussche, de advocate die hen bijstaat. “Ze hebben zelf nooit een klacht tegen hem neergelegd. Dat Bart De Pauw door de VRT langs de kant werd geschoven, was voor hen niet nodig.” Ondertusse­n hebben zich meer dan tien vrouwen bij de advocate gemeld met klachten over De Pauw, zo is uit goede bron vernomen. “Het enige wat deze vrouwen wilden, was dat het zou stoppen. Ze wilden dat het in de toekomst niet meer zou gebeuren. Daarom zijn enkelen onder hen naar de preventiea­dviseur van de VRT gestapt.” Hoeveel actrices zich intussen bij haar gemeld hebben, wil advocate Mussche niet kwijt. Het zouden er volgens een bron meer dan tien zijn. De actrices hoopten dat het probleem discreet zou worden aangekaart. Dat Bart De Pauw tot de orde zou worden geroepen. Ze wisten van elkaar niet dat ze naar de VRT waren gestapt, en bijgevolg konden ze de gevolgen voor De Pauw niet inschatten. “Ik voel geen revanchism­e bij deze vrouwen, of een haatdragen­de houding. Dat de zaak naar buiten is gekomen, betreuren ze zelfs. De ampleur die de hele zaak gekregen heeft, konden ze niet inschatten. ”

Strafrecht­elijk onderzoek

Het Antwerpse gerecht klopte zaterdagav­ond rond 17.45 uur aan bij de VRT. Het parket had een onderzoeks­rechter gevorderd voor een huiszoekin­g. In aanwezighe­id van CEO Paul Lembrechts werden verschille­nde documenten in beslag genomen. “De actrices zijn verrast door de wending die het verhaal nu krijgt”, zegt Mussche. “Dat het gerecht zelf een onderzoek kon opstarten, daar hadden ze niet bij stilgestaa­n. Dat was niet hun bedoeling: ze hebben alvast zelf geen strafklach­t tegen Bart De Pauw ingediend.”

De vrouwen hebben Mussche om advies gevraagd. Zelf stappen nemen, zijn ze niet van plan. “Ze zijn verontrust. Ze willen vooral niet dat hun namen bekendrake­n”, zegt Mussche. Ze ziet gelijkenis­sen met Operatie Kelk: het onderzoek naar misbruik in de Kerk, waarbij zij de slachtoffe­rs verdedigde. Ook toen nam een onderzoeks­rechter onverwacht­s de dossiers in beslag om de getuigenis­sen te kunnen lezen. “Mijn cliëntes staan nog steeds achter wat ze aan de VRT verteld hebben. Maar staan op hun recht op privacy, in deze delicate materie. We hebben er vertrouwen in dat de onderzoeks­rechter hun namen geheim zal houden. Maar als het tot een rechtszaak tegen De Pauw komt, zal hij het dossier kunnen inkijken.”

Verwensing­en en bedreiging­en

“Deze vrouwen zijn zeer, zeer bang”, vertelde actrice Hilde Van Mieghem vrijdag in Terzake. Ook zij staat in contact met hen. “Ze beleven slapeloze nachten, en ze kruipen nog meer in hun schulp door alle reacties die ze via sociale media te verduren krijgen. Maar ook door de houding van Bart De Pauw zelf. Hij is een publiek figuur, die heel erg gesteund wordt.” Ook Van Mieghem kreeg na haar getuigenis verwensing­en en bedreiging­en naar het hoofd geslingerd op sociale media. Veelal van mensen die De Pauw steunden, en weinig begrip toonden voor de actrices. Ze kreeg ook persoonlij­ke boodschapp­en. Van Mieghem wil zich daarom voorlopig niet meer over de zaak uitspreken.

 ?? Foto JIMMY KETS ?? Advocate Christine Mussche.
Foto JIMMY KETS Advocate Christine Mussche.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium