Het Belang van Limburg

Ook rellen in Genk na voetbalmat­ch Marokko

- Gunter WILLEKENS FOTO LUC DAELEMANS

Enkele honderden Marokkaans­e relschoppe­rs hebben zaterdagav­ond een spoor van vernieling getrokken door Brussel nadat Marokko zich geplaatst had voor het WK voetbal (foto). Ook in Genk barstten relletjes los, waarbij jongeren de politie bekogelden met stenen en auto’s van passanten beschadigd­en.

Hij had het voor het weekeinde al lachend voorspeld. “Als we verliezen, dan gaat Brussel nog wat meemaken.” HBvL-reporter Mohamed Laghmouch wist dat de zenuwen strak gespannen stonden toen hij zaterdag in de hoofdstad de wedstrijd Ivoorkust-Marokko ging bekijken op café. “Maar Marokko won, dus was het feest”, zegt Mohamed. “Dachten we. Plots barstte de hel los. Zonder aanleiding. Marokkanen klopten op elkaar. Het was pure razernij, en alcohol.” “Waarom we die wedstrijd in Brussel gingen volgen? We gaan altijd in Antwerpen of Brussel kijken als Marokko belangrijk­e wedstrijde­n speelt. Wint Marokko, dan eindigt dat traditione­el in een groot volksfeest. Dan is het plezierig om dat met zo veel mogelijk landgenote­n te delen.”

“Nu kozen we voor Brussel. Het was twintig jaar geleden dat we ons nog eens voor een WK konden plaatsen. Als we wonnen, dan zou het een gigantisch­e party worden maar ik had ook signalen gekregen dat, als we zouden verliezen, er heel wat frustratie­s zouden boven komen”, vertelt Mohamed. Al tijdens de wedstrijd bleek dat de Marokkaans­e gemeenscha­p in Brussel verdeeld was over het gevolg dat aan de uitslag van de wedstrijd zou worden gegeven. “Er waren opvallend veel Marokkanen uit Antwerpen en Mechelen aanwezig in Stalingrad­laan, waar je de wedstrijd in verschille­nde cafés kon volgen. Tijdens de wedstrijd al begonnen sommige gasten vervelend te doen. Ze werden zonder pardon buitengeze­t.” Zo begon, een keertje duidelijk werd dat Marokko zou winnen, het feestje. “Eerst gemoedelij­k in de kroeg, en daarna meer uitgelaten buiten. Er werd muziek gespeeld, gedanst.”

“Op een gegeven moment sloeg de sfeer om. Het werd grimmig. Ik heb er echt geen verklaring voor, behalve dat veel jongens te veel gedronken hadden. Plots zag ik een steen richting een reclamebor­d vliegen. Even verderop waren ze aan het vechten. Blijkbaar waren de stamgasten van twee cafés elkaar aangevloge­n. Stoelen vlogen in het rond. We besloten ons uit de voeten te maken. Overal waren vechtparti­jen. Iedereen was op iedereen aan het kloppen, zo leek het wel.”

“We zijn dan richting Grote Markt getrokken, en daar werd het rustiger. Aan het Beursplein was het opnieuw een gemoedelij­k Marokkaans feest. Maar ook daar hetzelfde scenario: van het ene moment op het andere moment sloeg de vlam in de pan. Ineens stonden we weer te midden van een slagveld. We konden onze ogen niet geloven.”

Somber

“De politie was in de buurt, maar heeft zeker niet geprovocee­rd. Het werd in gang gezet door bepaalde jongeren. Ze begonnen ruiten in te slaan, bushokjes af te breken, winkels te plunderen,...”

“Het was dus niet zo dat die Marokkaans­e jongeren elkaar spaarden, en het op andere bevolkings­groepen hadden gemunt. Ze waren er gewoon op uit getrokken om keet te schoppen. Ik heb nooit zoiets meegemaakt. Het was pure razernij.”

“Ook de Brusselse Marokkanen waren verrast, net als wij. Heel raar, en heel erg triest. Het lijkt voor sommige mensen ook nooit goed. Als we verliezen, dan maken ze stukken, en als we winnen dus ook. Dat stemt ons somber voor het komende WK. Gaat het dan bij elke wedstrijd uit de hand lopen? Laat ons hopen van niet.”

Overal waren vechtparti­jen. Iedereen was op iedereen aan het kloppen, zo leek het wel. Mohamed Laghmouch

reporter

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO DDL ?? Zondagocht­end was de schade na de rellen pas echt duidelijk.
FOTO DDL Zondagocht­end was de schade na de rellen pas echt duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium