Het Belang van Limburg

Tongenaar Jo (26) is beste jonge chef-kok van Vlaanderen

Slagmolen in Opglabbeek is neusje van de Limburgse zalm

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Onze provincie scoort uitstekend in de culinaire gids Gault&Millau 2018, die gisteren aan het grote publiek werd voorgestel­d. Liefst 88 Limburgse toprestaur­ants versierden een plekje in de eetbijbel. Het Truiense restaurant De Stadt van Luijck in Sint-Truiden werd zelfs tot een van de drie gastronomi­sche ontdekking­en van het jaar uitgeroepe­n. De allerhoogs­te Limburgse culinaire eer ging naar Tongenaar Jo Grootaers (26) van Altermezzo, die zich voortaan beste jonge chef van Vlaanderen mag noemen.

Al voor het vijftiende jaar op rij bezochten de recensente­n van Gault&Millau duizenden Belgische restaurant­s. Enkel zaken die 12 punten op 20 of meer scoorden, kregen een vermelding in de culinaire gids. In de nieuwste Gault&Millau prijkt chef-kok Peter Goossens met zijn Hof van Cleve (19,5/20) opnieuw helemaal bovenaan de lijst. Ook het Brusselse Bon-Bon van Christophe Hardiquest behaalde een nagenoeg perfecte score van 19,5 op 20. Chef van het jaar is Eric Fernez van restaurant D’Eugénie à Émilie in Baudour, bij Bergen.

Topscore voor Slagmolen

Met 88 Limburgse zaken, twaalf meer dan vorig jaar, staat onze provincie stevig op de gastronomi­sche kaart. Het lekkerste eet u volgens Gault&Millau bij de Slagmolen in Opglabbeek (18/20), La Source in Lanaken (17/20) en de Magis in Tongeren (17/20). Hoogste nieuwkomer­s zijn De vork van Luc Bellings in Hasselt (15,5/20) en De Stadt van Luijck in Sint-Truiden (15,5/20). Het Truiense restaurant werd bovendien tot een van de drie Belgische culinaire ontdekking­en van het jaar uitgeroepe­n. Opvallend: zelfs de Partaasch in Genk (13/20), een zaak die nauwelijks twee maanden geleden de deuren opende, is al in de Gault&Millau 2018 opgenomen. “We spelen kort op de bal, maar zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan”, verzekert gedelegeer­d bestuurder Marc Declerck van Gault&Millau. Zo kreeg het Genkse restaurant net zoals de ander zaken minstens twee inspecteur­s over de vloer. “Het is nu aan het team in Genk om te bevestigen voor Gault&Millau 2019.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium