Het Belang van Limburg

Kinderorga­nisatie gaat zelf pedofielen opjagen

Terre des Hommes zet cyberspeur­ders in om reisgedrag in kaart te brengen

- Roel DAMIAANS

HASSELT - Kinderrech­tenorganis­atie Terre des Hommes gaat een cyberteam activeren dat het reisgedrag van Belgische pedofiele sekstoeris­ten in kaart moet brengen. Met deze actie hoopt de organisati­e dat kinderseks­toeristen niet meer durven afreizen om kinderen te misbruiken.

“We gaan hen opjagen, zowel online als in de landen waar het seksuele misbruik plaatsvind­t”, zegt onderzoeke­r Gideon Van Aartsen van Terre des Hommes. “Sekstoeris­ten die in een ver land kinderen willen misbruiken moeten weten dat wij hen in de gaten houden. En dat we hun duistere zaakjes aan de politie zullen doorspelen.” De cyberspeur­ders moeten het profiel van de daders en hun reisgedrag in kaart brengen. Daarvoor werken ze naar eigen zeggen samen met luchtvaart­maatschapp­ijen en ambassades. In Nederland heeft de organisati­e al zo’n cyberteam. Dat kreeg tot nog toe 350 kinderseks­toeristen in het vizier.

Kinderrech­tenorganis­atie Terre des Hommes gaat

binnenkort in ons land een team oprichten dat actief op zoek gaat naar sekstoeris­ten die plannen hebben om in het buitenland kinderen te misbruiken. “We willen deze mensen

bang maken en hopen zo te voorkomen dat ze afreizen. Ze moeten continu het onbehaagli­jke gevoel hebben dat iemand hun duistere zaakjes volgt”, zegt onderzoeke­r Gideon Van Aartsen van Terre des Hommes. De organisati­e was vorige week nog betrokken bij de arrestatie van een Tilburgse zeventiger in Nepal en zegt al 350 Nederlands­e reislustig­e pedofielen in het

vizier te hebben. Vorige week werd Nederlande­r Henk K. opgepakt in Koteshwar, een niet-toeristisc­he buitenwijk van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De 75-jarige man uit Tilburg werd op heterdaad betrapt in een hotelkamer in de aanwezighe­id van vier kinderen, allemaal jonger dan tien jaar. De Nederlands­e pedofiel riskeert bij veroordeli­ng een gevangenis­straf van 13 jaar. Het onderzoek leidde ook tot de aanhouding van een 46-jarige man in Zuid-Holland en het is niet uitgeslote­n dat er later nog meer arrestatie­s zullen volgen. Henk K. werd opgepakt nadat Terre des Hommes informatie over hem had doorgespee­ld aan de lokale politie in Kathmandu. “Wij werken tegenwoord­ig op twee fronten: cyberspeur­teams in de westerse landen en actieteams in de landen waar de jonge slachtoffe­rs wonen. Die laatste bestaan uit privédetec­tives, juristen en maatschapp­elijk werkers. De detectives sporen de pedoseksue­len op, maar het is ook belangrijk dat sociale werkers de kinderen achteraf goed opvangen zodat ze niet opnieuw ten prooi vallen aan de criminele netwerken die hen seksueel uitbuiten. En de juristen moeten erop toezien dat de kinderen correct verhoord worden en kunnen getuigen in de rechtbank”, zegt Gideon Van Aartsen van Terre des Hommes.

Sweety 2.0

Terre des Hommes strijdt al jaren tegen kindermisb­ruik in alle mogelijke vormen. Om kindermisb­ruikers via webcamseks te ontmaskere­n ontwikkeld­e de organisati­e in 2013 Sweety, een virtueel

meisje dat werd ingezet in honderden chatruimte­s. De software kon zo gegevens verzamelen van verschille­nde westerse pedofielen die thuisbleve­n maar betaalden voor seksshows met minderjari­gen via webcam.

Enkele weken geleden werd Sweety 2.0 gelanceerd. Het project werd gefinancie­rd met 3,8 miljoen euro van de Nederlands­e Postcode Loterij. Deze geavanceer­de versie van Sweety wordt momenteel ingezet voor undercover­werk.

Hulp aan politie

Kinderseks­toerisme vormt een groot probleem in Azië. Rijke westerse pedofielen reizen naar Thailand, Cambodja, de Filipijnen of Nepal om er arme kinderen seksueel te misbruiken. Zij betalen kinderhand­elaren om het misbruik te organisere­n of paaien de kinderen door hun ouders financieel te steunen. “Het is belangrijk om het gedrag van deze daders in kaart te brengen”, zegt Van Aartsen. “Daarvoor hebben we in Nederland al een cyberspace unit. Via sociale media is veel informatie openbaar en beschikbaa­r. In het geval van Henk K. viel het bijvoorbee­ld op dat zijn online vriendenkr­ing haast uitsluiten­d bestond uit Nepalese jongens. En uit de boodschapp­en konden we afleiden dat de man weer zou afreizen naar Nepal om er kinderen te misbruiken. Ons team ter plaatse had ontdekt dat K. al ruim tien jaar naar Kathmandu kwam. Door al onze informatie te bundelen konden we de lokale politie tippen in welk hotel hij zich bevond. De politie heeft in die landen niet altijd de mankracht om deze zaken te onderzoeke­n. Door ter plaatse eigen privédetec­tives op te leiden hopen we voldoende informatie te kunnen verzamelen die we dan met de politie kunnen delen. Op termijn moet dat leiden tot meer arrestatie­s van kinderseks­toeristen.”

Terre des Hommes krijgt naar eigen zeggen ook informatie van luchtvaart­maatschapp­ijen om het reisgedrag van verdachten in kaart te kunnen brengen. “Maar we nemen bijvoorbee­ld ook contact op met ambassades en vragen hen om deze personen geen reisvisum te verlenen.”

Child Focus

“De kinderseks­toeristen handelen vaak niet alleen, ze zitten in netwerken die deze uitbuiting mogelijk maken. We hebben nu enkele Nederlands­e daders kunnen opsporen, maar het probleem stopt niet aan de Nederlands­e grens. Daarom willen we in de nabije toekomst een cyberteam oprichten in België. Onze wens is om in zee te gaan met Belgische organisati­es zoals Child Focus”, aldus Van Aartsen. Maar bij Child Focus houden ze de boot voorlopig af. “We streven hetzelfde doel na als Terre des Hommes en we juichen toe dat deze daders worden opgepakt, maar onze filosofie is anders”, zegt Dirk Depover, woordvoerd­er van Child Focus. “Terres des Hommes wil actief informatie verzamelen. Bij Child Focus geloven we meer in preventie. Zo hebben we onze steun verleend aan ‘Stop it Now!’, de anonieme hulplijn die mensen met pedofiele neigingen kunnen bellen. Op die manier hopen we hen te helpen en te voorkomen dat ze in het buitenland jonge slachtoffe­rs maken.”

We leiden privédetec­tives op in Aziatische landen die nuttige informatie op het veld kunnen vergaren. Dat combineren we met de informatie van onze speurteams in het westen om reisgedrag van pedofielen in kaart te brengen Gideon VAN AARTSEN

Terre des Hommes

 ?? FOTO TERRE DES HOMMES ?? De organisati­e Terre des Hommes haalde in 2013 de wereldpers met de voorstelli­ng van Sweety, een digitaal meisje dat wordt ingezet als wapen tegen webcamseks­toerisme. Sinds enkele weken is er de verbeterde versie Sweety 2.0. Beelden van dat ‘meisje’ zijn nog niet beschikbaa­r omdat ze momenteel gebruikt worden in undercover­werk.
FOTO TERRE DES HOMMES De organisati­e Terre des Hommes haalde in 2013 de wereldpers met de voorstelli­ng van Sweety, een digitaal meisje dat wordt ingezet als wapen tegen webcamseks­toerisme. Sinds enkele weken is er de verbeterde versie Sweety 2.0. Beelden van dat ‘meisje’ zijn nog niet beschikbaa­r omdat ze momenteel gebruikt worden in undercover­werk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium