Het Belang van Limburg

Machiels wacht nog met bouw van plasmaoven

“Maar we wachten liever tot de gerechteli­jke procedures achter de rug zijn”

- Liliana CASAGRANDE

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Group Machiels wacht nog even met de bouw van de plasmaoven op het Remostort. Het bedrijf heeft de milieuen bouwvergun­ning op zak, maar wacht de uitspraak af van de Raad van State over het ruimtelijk plan. De Limburgse Milieukoep­el overweegt intussen om de nieuwe milieuverg­unning aan te vechten.

Nu Group Machiels de milieuverg­unning voor de plasmaoven op de Remosite in Houthalen-Helchteren ontvangen heeft, kan de bouw ervan starten. “Maar we wachten tot de juridische procedures achter de rug zijn”, zegt Yves Tielemans van Group Machiels. De Raad van State zou zich dit jaar nog uitspreken over het ruimtelijk plan. In een persberich­t maakt Group Machiels zich sterk dat het project 250 à 300 jobs oplevert, maar in de milieuverg­unning wordt melding gemaakt van 100 banen.

Group Machiels is al jaren bezig met het ontwikkele­n van een techniek om storten af te graven en het afval te scheiden: wat bruikbaar is kan gerecyclee­rd worden, de rest kan verbrand worden in een plasmaoven. Daarvan blijft dan onder meer waterstof en plasmastee­n over. Enhanced landfill mining heet de techniek.

“In het ontwikkele­n van de techniek hebben we al 10 miljoen euro geïnvestee­rd: 7 miljoen van ons en 3 miljoen aan subsidies van onder meer het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologi­e”, zegt Yves Tielemans, business unit manager voor Closing the circle, zoals het project op de Remosite heet.

Externe aanvoer

Volgens de Limburgse Milieukoep­el is dat net wat Machiels interessee­rt: de techniek op punt stellen en die dan op andere storten toepassen. Daar zit de winst, eerder dan in het afgraven van Remo zelf, vermoedt de milieuorga­nisatie. “Als bedrijf wil je uiteraard dat je investerin­g rendeert”, geeft Tielemans toe. “Maar we zijn nog niet klaar met investeren: de eerste fase van dit project kost 65 miljoen euro, het hele project 250 miljoen euro.”

In een eerste fase wil Machiels een demo-installati­e bouwen waarin 30.000 ton niet-recycleerb­aar afval per jaar verwerkt kan worden: 15.000 ton uit het Remostort en 15.000 ton afval dat van elders wordt aangevoerd. Later komt er telkens 100.000 ton per jaar bij. Uiteindeli­jk zouden drie plasmaoven­s samen 230.000 ton afval per jaar verwerken. In 20 jaar tijd wil Group Machiels 18 miljoen ton behandelen. De milieuverg­unning die ze van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) kregen, eindigt ook in 2037. Tegen dan moet de hele site natuurgebi­ed zijn.

Honderd jobs

Het scheiden van afval gebeurt binnen, de bestaande meetposten voor de geur- en stofemissi­es worden uitgebreid. Voor asbest geldt een nultoleran­tie. Machiels maakt zich sterk dat het project 250 à 300 jobs oplevert. Maar de milieuverg­unning die de redactie kon inkijken, gaat uit van 100 jobs. “In een eerste fase zal het inderdaad om 100 jobs gaan. Eens we op volle toeren draaien zullen er dat wel 250 à 300 zijn”, legt Tielemans uit.

Gust Feyen van de Limburgse Milieukoep­el heeft grote vragen bij dat aantal jobs: “Aanvankeli­jk gingen ze 700 à 800 jobs creëren. Maar wat zouden die mensen dan allemaal moeten doen?” “Die gaan graven, sorteren, bouwen, de waterstof verdelen,…”, repliceert Tielemans. “De site moet ook ingericht worden als natuurgebi­ed, er komt 200 hectare natuur bij. En daar moeten de mensen geen 20 jaar op wachten, daar starten we meteen mee.”

Waterstof

De Limburgse Milieukoep­el betwijfelt ook of dat opgraven allemaal wel zin heeft. “Betaalt iemand wel genoeg voor kapot glas dat zo lang in de grond heeft gezeten?” vraagt Gust Feyen zich af. “Momenteel zijn de prijzen voor de grondstoff­en inderdaad laag, maar we verwachten dat die stijgen”, reageert Yves Tielemans. “Maar de waterstof die we produceren brengt wel op. Winkelkete­n Colruyt gebruikt nu bijvoorbee­ld waterstof voor zijn heftrucks. Toyota en Hyundai hebben auto’s op waterstof en Mercedes komt daar binnenkort mee. Ook bussen kunnen op waterstof rijden.”

 ?? Foto DD ?? Nu de milieuverg­unning er is, kan Group Machiels starten met de bouw van de plasmaoven op de Remosite.
Foto DD Nu de milieuverg­unning er is, kan Group Machiels starten met de bouw van de plasmaoven op de Remosite.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium