Het Belang van Limburg

Priester riskeert straf voor het niet schenden van biechtgehe­im over zelfmoordp­lannen

-

Er dreigt rechtsverv­olging voor een Brugse priester die niet ingreep nadat een man hem verteld had over zijn zelfmoordp­lannen. “Ik kon het biechtgehe­im niet schenden”, zegt de priester. Maar het parket wil de priester nu vervolgen wegens schuldig verzuim.

In oktober 2015 kreeg de Brugse priester Alexander Stroobandt (57) een telefoontj­e van Tony Vantomme (54), een oude kennis. De depressiev­e man vertelde dat hij zelfmoordp­lannen had. “Hij belde me op om te biechten”, aldus de priester. “Dat gebeurt nu eenmaal niet altijd in een biechtstoe­l in de kerk.” Meer dan een uur probeerde de priester naar eigen zeggen om de man op andere gedachten te brengen. Nadien volgden nog verschille­nde sms’en. Maar de priester lichtte de hulpdienst­en niet in. “Door het biechtgehe­im was ik aan handen en voeten gebonden. Het was duidelijk dat het om serieuze plannen ging. Maar ik heb alles gedaan wat ik kon om hem ervan te overtuigen geen overhaaste beslissing­en te nemen. Is het dan mijn fout dat die man uiteindeli­jk toch besliste om zich van het leven te beroven?”

Toch wil het Brugse parket de priester voor de rechtbank brengen wegens schuldig verzuim, na een klacht van de weduwe van Vantomme. De priester had volgens het parket meteen naar de hulpdienst­en moeten bellen. De raadkamer moet morgen oordelen over een doorverwij­zing naar de strafrecht­er. (tlg/sdb)

X Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of www.zelfmoord1­813.be

 ?? Foto HBVL ?? Priester Alexander Stroobandt.
Foto HBVL Priester Alexander Stroobandt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium