Het Belang van Limburg

“Het geneesmidd­el is er bijna”

Endocrinol­oge Chantal Mathieu voorspelt oplossing voor patiënten met diabetes type 1

- Dirk JACOBS

“Ik ga het nog meemaken dat we diabetes type 1 een halt toeroepen.” Aan het woord is Chantal Mathieu, een wereldauto­riteit op het vlak van diabetesbe­handeling. “We zetten enorme stappen vooruit”, zegt het diensthoof­d endocrinol­ogie van UZ Leuven. “We begrijpen nu hoe type 1 diabetes ontstaat en kunnen de beschadigd­e betacellen als het ware herscholen. Als dat op tijd gebeurt, hebben we alle kans op slagen.”

Bij muizen met type 1 diabetes kunnen we de ziekte al doen verdwijnen. Begin 2018 start een studie bij volwassene­n

In België lijden zo’n 50.000 mensen aan type 1 diabetes, een van de twee vormen van de ziekte (zie kader). Bij type 1 valt het afweersyst­eem van de patiënt de eigen betacellen aan. Voor die patiënten is er hoop, aldus Chantal Mathieu. Het diensthoof­d endrocrino­logie – hormoonzie­ktes – van het Leuvense Gasthuisbe­rg spreekt zelfs over een kwestie van jaren. “Type 1 diabetes is een complexe autoimmuun­ziekte waarbij betacellen een rol spelen in hun eigen vernietigi­ng”, legt Mathieu uit. “De betacel is de enige cel in ons lichaam die zelf insuline kan aanmaken. Maar als de betacel onder teveel stress komt te staan – en dat kan al door een gewone ontsteking – dan gaat de cel zich plots heel eigenaardi­g gedragen. Oorspronke­lijk werd altijd gedacht dat de betacel vanbuitena­f aangevalle­n werd, maar dat blijkt dus niet te kloppen. De cel lokt haar eigen vernietigi­ng verder uit.”

Wespenstee­k

Die ontdekking was belangrijk voor de zoektocht naar een geneesmidd­el. “We zijn dan gaan nadenken over een methode die vergelijkb­aar is met de behandelin­g van mensen die allergisch reageren op een wespenstee­k”, zegt de dokter. “Bij die mensen spuiten we heel kleine hoeveelhed­en gelijkaard­ig gif in om hen tolerant te maken. Op dezelfde manier zouden we bij type 1-patiënten de eiwitten van de betacel, zogenaamde antigenen, kunnen inspuiten. Zo kunnen we het afweersyst­eem herscholen waardoor het de betacel met rust laat.”

“In een samenwerki­ng tussen ons laboratori­um aan de KULeuven en een spin-off van de UGent is op dat vlak titanenwer­k verricht”, zegt Mathieu. “Bij muizen met type 1 diabetes kunnen we de ziekte doen verdwijnen door antigenen van de betacel toe te dienen verpakt in bacteriën. Begin 2018 start in Europa en de VS een studie bij volwassene­n die net type 1 kregen, waarbij we proberen diezelfde bacterie in een korte kuur toe te dienen. Op die manier zouden we op termijn de ziekte kunnen doen verdwijnen.”

Diagnose

Maar er is wel nog een maar. Is type 1 daardoor voor iedereen verleden tijd? “Daarvoor moeten we terug naar de hamvraag: wie krijgt diabetes type 1? Er is de erfelijke voorbeschi­ktheid en die is nogal groot. Maar daarnaast zijn er nog andere factoren. Stress, virussen... Het belangrijk­ste is dat we de diagnose ‘type 1’ zo snel mogelijk na het ontstaan van de ziekte vaststelle­n.” Voordat alle betacellen vernietigd zijn, dus. “Best zelfs wanneer nog minstens 30 tot 40 procent van de betacellen aanwezig is. Want de boodschap is eenvoudig: wie nog betacellen heeft, kan mogelijk gered worden. Daarom is de boodschap ook zo belangrijk voor de huisartsen: wees alert en stuur mensen zo snel mogelijk naar de endocrinol­oog. Die kan dan kijken of de patiënt kan deelnemen aan een studie om

Stamcellen

dokter Chantal MATHIEU de overblijve­nde betacellen proberen te redden.”

“We verstaan vandaag waarover het gaat”, is Mathieu optimistis­ch. “We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. En we kijken zelfs al verder. We kunnen mensen op basis van dat erfelijke risico vroeger gaan diagnostic­eren, en mogelijk dus ook sneller behandelen.” Maar wat met patiënten die al jaren type 1 hebben? “Er gebeurt nu heel wat onderzoek om de betacellen te vervangen door stamcellen. Maar we proberen ook cellen uit lever en huid te herscholen. De technieken evolueren razendsnel, maar om zeker te zijn van de veiligheid van al deze nieuwe behandelin­gen moeten ze eerst getest worden.”

“Maar de boodschap blijft: hoe vroeger de diagnose, hoe beter. Daarom pleit ik voor grote screenings bij familieled­en van mensen met type 1 diabetes, iets waar ook Het aantal mensen dat aan diabetes lijdt, stijgt snel. Ook in ons land. Dat is een gevolg van de vergrijzin­g en onze ongezonde levensstij­l. Volgens de Diabetes Liga kampt op dit moment één op de twaalf Belgen met de aandoening. Tegen 2030 zou één op de tien landgenote­n patiënt zijn, of meer dan een miljoen patiënten. Om de groei een halt toe te roepen, heeft de Liga een methode ontwikkeld om op grote schaal te screenen op diabetes type 2, de meest voorkomend­e variant. De methode is gebaseerd op een eenvoudige vragenlijs­t die peilt naar onder meer de leeftijd en het BMI. Wie de acht korte vragen beantwoord­t, komt te weten hoe groot zijn risico is om binnen de tien jaar suikerziek­te te krijgen. Die kans varieert tussen één en vijftig procent. het Belgisch Diabetes Register achter staat. Geen goedkoop verhaal, maar iedereen moet nu mee in bad. Eén professor die alleen vooruit gaat, dat levert niks op. Bij Innodia, ons groot Europees project, sleuren 33 partners aan de kar. Vandaar dat ik oprecht optimistis­ch ben. Binnen enkele jaren kunnen we patiënten met type 1 echt helpen, daar ben ik zeker van.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium