Het Belang van Limburg

“Pakkans nog altijd te klein”

Politiemen­sen getuigen over hallucinan­te overtredin­gen van verkeerscr­iminelen

- Marij WYERS

HOESELT - Met 2,76 promille en nog een fles wodka onder haar autozetel is een vrouw van rond de veertig vorig weekend in Hoeselt tegen een verkeersbo­rd en een geparkeerd­e auto geknald. “Stress voor een praktijkex­amen verpleegku­nde”, zo verklaarde de vrouw aan de politie. Alle verkeersca­mpagnes ten spijt: een op vijf Belgen kruipt nog altijd dronken achter het stuur. Steeds meer jonge bestuurder­s rijden dan weer stoned. Volgens verkeersag­enten en veiligheid­sorganisat­ie VIAS is de pakkans nog altijd te klein.

Achter de cijfers van de BOBcampagn­es, SLim-acties (Safe Limburg) en dagelijkse politiecon­troles schuilen hallucinan­te verhalen: dronken ritten met baby’s op de achterbank en vluchtende bestuurder­s op vonkende velgen. Zelfs agenten kunnen er met hun verstand niet bij. Waarom kruipen mensen nog altijd achter het stuur als ze nauwelijks in staat zijn om op hun benen te staan? De aard van de Belg blijkbaar. Een dronken Nederlande­r laat zijn auto staan, een beschonken Belg rijdt ‘binnendoor’ naar huis.

Gistermidd­ag is een agent nog aan de kant moeten springen voor een auto die weigerde te stoppen voor de politiecon­trole op de Zutendaalw­eg in Bilzen. De 41-jarige Hoeselaar had 3,50 promille in het bloed, net voor het middaguur. Dat komt overeen met bijna twintig pintjes. Vanaf 4 promille kan u in een coma belanden. De man gaf bij de onderschep­ping toe dat hij een alcoholpro­bleem had.

De 40-jarige vrouw die vorig weekend werd betrapt met 2,76 promille had onder haar zetel een fles wodka liggen. De fles was bijna leeg. Een bestuurder die bijna even dronken was, stond gewoon stil, midden op de weg. De politie haalde hem van de Spurkerweg in Bilzen. De bestuurder blies bijna 2,50 promille.

Verkeerscr­iminelen

Agenten classifice­ren deze ‘gevallen’ onder de categorie ‘verkeerscr­iminelen’, bestuurder­s die een gevaar zijn voor zichzelf en voor anderen. “Dronken bestuurder­s denken nog altijd dat ze ontsnappen aan een controle door gewoon door te rijden”, zegt een agent van de verkeersdi­enst. “Achtervolg­ingen lijken soms akelig veel op een filmscène: auto’s die tegen borduurste­nen botsen en met kapotte banden doorrijden, dolle ritten op kale velgen waarbij de vonken wegspringe­n.”

Een andere agent van een Limburgse verkeersdi­enst was onlangs nog erg aangedaan toen hij een jong koppel - totaal stoned staande hield met hun kindjes in de kinderstoe­l. Ze waren op weg naar Maastricht. De combinatie drugs-alcohol kan leiden tot waanzinnig rijgedrag. “Bestuurder­s zijn soms totaal van de wereld. Ik heb er ooit een betrapt die rondjes reed te midden van een weide in Zuid-Limburg, 30 kilometer van zijn thuisadres. De verdwaasde jongeman dacht dat hij in het drukke Hasseltse stadsverke­er zat.” Drugsgebru­ik in het verkeer is aan een zorgwekken­de opmars bezig, zo merken de verkeersag­enten. Verhoging van de boetes en zwaardere straffen leiden niet altijd tot gedragsver­andering. Volgens de agenten moet de pakkans nog groter zijn om de Belg te veranderen.

Rekenen

Naast de ‘zware gevallen’ is er nog altijd een grote groep bestuurder­s die met de alcohollim­iet flirt. “Mensen beginnen te rekenen wanneer ze alcohol drinken: één glas cava als aperitief en dan nog één wijntje bij het diner… maar dat pakt altijd fout uit. Glazen worden over het algemeen te vol geserveerd. Stop gewoon met rekenen. Geen alcohol als u rijdt”, zegt de agent, die koude rillingen krijgt wanneer hij terugdenkt aan de beschonken vader met op de achterbank een baby in de maxi cosi.

In tegenstell­ing tot wat aanvankeli­jk werd gedacht, zitten er in elke leeftijdsg­roep bestuurder­s die met een glas te veel op achter het stuur kruipen. Gemiddeld gaat het om 3 procent, zowel bij de 40-plussers als bij de jonge BOB-generatie. Dat blijkt uit een studie van VIAS, de organisati­e voor verkeersve­iligheid.

Onderzoek naar de veelpleger­s in het verkeer maakt duidelijk dat het vooral mannen zijn, met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar oud, zonder kinderen en met een laag inkomen. Volgens VIAS bestaat er ook niet één gouden maatregel om bestuurder­s tot inzicht te brengen, maar de pakkans moet alleszins nog hoger liggen. “Bestuurder­s moeten het gevoel hebben dat ze overal en altijd gepakt kunnen worden”, besluit Stef Willems van VIAS.

 ?? controlere­nde agent ?? Ik heb ooit iemand betrapt die rondjes reed in een weide in ZuidLimbur­g, 30 kilometer van zijn thuisadres. De jongeman dacht dat hij in het drukke Hasseltse stadsverke­er zat
controlere­nde agent Ik heb ooit iemand betrapt die rondjes reed in een weide in ZuidLimbur­g, 30 kilometer van zijn thuisadres. De jongeman dacht dat hij in het drukke Hasseltse stadsverke­er zat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium