Het Belang van Limburg

Blunder na blunder: waarom de Marokkaans­e hooligans vrij spel kregen

-

BRUSSEL - “Vergeten. Of nooit geweten”. Dat is de simpele verklaring van Brusselse politiebro­nnen waarom er voor de match IvoorkustM­arokko geen extra politie voorzien was. “Gezien het grote aantal inwoners van Marokkaans­e origine in Brussel waren twee pelotons extra geen overbodige luxe geweest. In de plaats daarvan moesten we het zelfs met een peloton minder doen.” Een van de gewonde agenten verkeert nog steeds in kritieke toestand.

“We gaan lessen moeten trekken uit wat er die zaterdag gebeurd is.” Dat liet Olivier Slosse, de woordvoerd­er van de Brusselse politie gisteren weten. De feiten van zaterdagav­ond zijn nog steeds niet verteerd.

Een politieman die bij de rellen een steen op het hoofd kreeg, is opgenomen in het ziekenhuis met verlamming­sverschijn­selen. De man zou in kritieke toestand op intensive care liggen. Hij kan zijn arm niet meer bewegen. “Geen enkele politieman is tevreden met het optreden van zaterdag.” Meerdere Brusselse politiebro­nnen zijn minder diplomatis­ch. “Er is gewoon stevig geblunderd. Toen zich plots een groep ‘feestende’ mensen begon te verzamelen in het centrum, begreep niemand wat er aan de hand was. Een politiepat­rouille die langsreed, meende dat het om Turken ging. Maar we hadden geen idee waarom die Turken plots zo blij moesten zijn.” Een andere patrouille sprak eerder al van Marokkaans­e vlaggen. “Maar onze frank viel nog niet echt. We kwamen het slechts met mondjesmaa­t te weten. ‘Marokko is geplaatst voor het WK? Dat hadden de chefs ons wel even mogen melden’.”

Dat is dus de simpele maar onthutsend­e oorzaak van het gebrek aan politieage­nten in het centrum van Brussel. De barragewed­strijd tussen Ivoorkust en Marokko is nooit gemeld. Niet op de briefing, niet aan de politiemen­sen op het veld. Er is bijgevolg nooit een risicoanal­yse geweest. Het commando verwachtte zo’n rustige zaterdag dat het zelfs één peloton, dat gepland was voor die avond, doorschoof naar zondag. “Voor de linkse betoging tegen het asielbelei­d van staatssecr­etaris Theo Francken. Ja, sterke beslissing.” “Toen we beseften wat er gebeurde, was het pure paniek. Politiemen­sen die ambassades of Joodse instelling­en bewaakten, werden halsoverko­p naar het centrum geroepen. Alle politiemen­sen hebben gezien hoe de relschoppe­rs verderop die arme man zijn nachtwinke­l vernielden. We stonden op 150 meter, maar mochten niet ingrijpen. Dat laatste klinkt onbegrijpe­lijk, maar dat is het niet. Hadden we gechargeer­d, dan wa- ren we gewoon in de rug aangevalle­n en hadden de amokmakers ons allemaal ‘uitgeschak­eld’. We waren gewoon met te weinig.” “Wrang? Jazeker, ook omdat de uitbater uiteindeli­jk toch aanwezig bleek. Hij raakte enkel gewond aan de vinger, maar voor hetzelfde geld had hij het niet kunnen navertelle­n.”

Carma

Ook in Genk kwam het afgelopen weekend tot relletjes. Daarbij werden politievoe­rtuigen bekogeld met stenen, en wagens van toevallige passanten beschadigd. De politie van de zone Carma start een zoektocht naar de amokmakers, en het stadsbestu­ur ging gisteren in gesprek met vertegenwo­ordigers van de Marokkaans­e gemeenscha­p. Ook zij veroordele­n de relletjes en het vandalisme. Volgens burgemeest­er Wim Dries gaat het om enkelingen die de boel verzieken. “We willen de rotte appels scheiden van de rest”, zegt Dries.

 ?? FOTO HBVL ?? De relschoppe­rs duwden auto’s om en staken ze in brand, en dat allemaal voor de ogen van de agenten. “We mochten niet ingrijpen.”
FOTO HBVL De relschoppe­rs duwden auto’s om en staken ze in brand, en dat allemaal voor de ogen van de agenten. “We mochten niet ingrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium