Het Belang van Limburg

Défi, het nieuwe cdH

-

Olivier Maingain, voorzitter van Défi (ex-FDF) zou voortaan jaarlijks op bedevaart naar Bastenaken moeten trekken om zijn (gewezen) politieke vriend Benoît Lutgen te eren. Een verhaal van dolken in de rug, dat de spreuk ‘tel est pris qui croyait prendre’ (wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in) prachtig illustreer­t.

Op 19 juni, zegt cdH-voorzitter Benoît Lutgen komaf te willen maken met de PS in alle Franstalig­e deelstaatr­egeringen. Het lukt echter slechts in 1 van de 3, met als gevolg een imago van gerateerde opportunis­t en definitiev­e loser voor Lutgen en zijn partij. Om in zijn opzet te slagen rekende de Bastenaken­aar op de steun van Olivier Maingain, onontbeerl­ijk om een meerderhei­d in de Franse Gemeenscha­p en Brussel te vormen. Beiden voeren op dat moment al maanden gesprekken om samen een nieuwe centrumpar­tij op te richten. Het schiet op, het vertrouwen groeit. Probleem: als hij zijn anti-PS-initiatief neemt, raadpleegt Lutgen Maingain niet. De strateeg van Brussel begrijpt dat hij vooral wint als hij het been stijf houdt. En inderdaad: de kiezers stellen snel vast dat de zet van Lutgen vooral in onvoorbere­reidheid schittert, terwijl Maingain ‘neen’ beweert te zeggen op grond van – voortaan zeer populaire – ethische bezwaren: “Het CDH bezondigt zich evenzeer aan de oude politieke cultuur als de PS, terwijl geen van onze mandataris­sen ooit betrapt is in een schandaal à la Publifin of Samusocial”. Híj wordt de witte ridder terwijl Lutgen van zijn paard valt.

En wat blijkt na deze zomer: Défi vervangt stilaan het CDH in de kiesintent­ies in Wallonië: nog maar 9% voor de ex-christende­mocraten en al 6 % voor het ex-FDF. In 2014 was het nog 14 versus 2. Ik acht het zeker mogelijk dat Défi het nieuwe CDH wordt in het zuiden, in Brussel is dit al jaren het geval. De 2 partijen hebben immers exact hetzelfde sociaaleco­nomische programma. En op het communauta­ire vlak is Défi aan het evolueren naar gematigdhe­id, wat de brave Waal geruststel­t. “We zijn geen confederal­isten”, zegt Maingain nu met klem. Hij wil zelfs de kinderbijs­lagen herfederal­iseren. Dat hij in 1995 de Canadese Parti Québécois ging steunen bij een referendum over onafhankel­ijkheid houdt hij het liefst verborgen. Intussen kondigt de Défi-topman veel nieuwe Waalse rekruten aan. Hij heeft al een paar semi-Wallons connus beet, zoals, sinds vorige week, Michel Lizin, weduwnaar van Anne-Marie, gewezen PS-passionari­a.

Een zomer en een non volstonden om het Waalse politieke landschap overhoop te gooien. U begrijpt beter waarom Franstalig­en zo graag nee zeggen: in het eigen gewest zorgt het voor succes.

 ?? Foto PHN ?? Maingain en Lutgen.
Foto PHN Maingain en Lutgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium