Het Belang van Limburg

Balense piloot in Britse cel voor miljoenens­mokkel coke

-

Balenaar Rudi S. (65) zit in een Britse cel. Hij wordt ervan verdacht 31 kilogram cocaïne uit een vliegtuigj­e te hebben gedropt voor een Britse bende. S., een oud-luchtmacht­piloot, werd in het verleden al eens gekaapt om een gevangene te bevrijden uit een Nederlands­e cel.

BALEN -

Op het moment dat ruim 33 miljoen Britten zich naar de stembus begaven om hun mening te geven over een mogelijke Brexit, vloog een klein vliegtuigj­e het Kanaal over. Boven een weiland in het graafschap Kent (tussen Dover en Londen) dropte het drie plastic bidons, stevig dichtgepla­kt met duct tape. De piloot keerde terug naar het Europese vasteland terwijl de lading opgepikt werd door twee lokale bendeleden, Jonathan Hart (60) en Michael Mealing (41).

De mannen wisten niet dat de politie de bende al een tijdje in de gaten hield. Zo hadden ze een week eerder in een pub in Rochester al gezien hoe de mannen, samen met vermoedeli­jk bendeleide­r Andrew Barrett (41), documenten over een licht vliegtuig en kaarten van de regio Kent bestudeerd­en. Bij die meeting was volgens Britse media ook de piloot betrokken.

31 kilo

Na de ‘drop’ werden de drie Britse mannen opgepakt. Met het vliegtuig was 31 kilogram cocaïne afgezet. Op andere plaatsen vond de politie nog eens achttien kilo van het witte poeder, vijftien kilo cannabis en één kilo MDMA. De mannen werden in januari al veroordeel­d. Bendeleide­r Barrett kreeg zestien jaar cel, zijn kompanen kregen tien en twaalf jaar gevangenis opgelegd. De vermoedeli­jke piloot van het vliegtuigj­e kon pas vorige maand worden opgepakt. Belgische agenten sloegen hem in de boeien op basis van een Europees aanhouding­sbevel vanuit Groot-Brittannië. De verdachte is Rudi S., 65 en met adres in Balen. “Hij werd na zijn arrestatie in België naar GrootBritt­annië overgebrac­ht”, bevestigt de National Crime Agency. “S. wordt beschuldig­d van het ‘droppen’ van bidons met cocaïne vanuit een licht vliegtuig.” De rechter in Londen besliste dat de Balenaar nog minstens tot 28 november in de gevangenis moet blijven, in afwachting van zijn proces.

Militair, piloot, fotograaf

S. begon zijn carrière als piloot in de jaren zeventig bij de Belgische luchtmacht. Nadien ging hij aan de slag als helikopter­piloot bij Heli-Jet in Tielen, het helikopter­bedrijfje van Staf ‘IJsboerke’ Janssens. Het was in die hoedanighe­id dat Rudi S. in 1994 in een benarde situatie terechtkwa­m. Een Nederlande­r die hem inhuurde voor een helikopter­vlucht “boven de pier van Schevening­en” bleek tijdens de reis andere plannen te hebben. In volle vlucht haalde de ‘klant’ een pistool boven en dwong hij S. naar de gevangenis van Schevening­en. De bevrijding­spoging mislukte.

S. bleef ook na de kaping helikopter­piloot. Hij richtte een eigen bedrijfje op. De laatste jaren hield hij zich bezig met luchtfotog­rafie. En blijkbaar met cocaïnesmo­kkel, althans volgens de Britse speurders.

 ?? FOTO RR ?? Rudi S.
FOTO RR Rudi S.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium