Het Belang van Limburg

Europese werkgevers pleiten tegen harde Brexit

VBO uit zijn ongerusthe­id bij wankelende premier May

- Marc VAN DE WEYER

De Brexitonde­rhandeling­en hebben na zes rondes alleen maar méér onzekerhei­d over de afloop opgeleverd. Terwijl de Britse voorstande­rs van een harde breuk, desnoods zonder akkoord, steeds zekerder van hun zaak lijken, ging het in stijgende mate bezorgde Europese bedrijfsle­ven gisteren bij premier Theresa May pleiten tégen dat ‘doemscenar­io’. Het is maar de vraag of ze bij de wankelende premier aan het goede adres waren. Een reeks Europese werkgevers­organisati­es, waaronder het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) in de persoon van gedelegeer­d bestuurder Pieter Timmermans, mocht gisteren in Downing Street 10 op bezoek bij de Britse premier Theresa May. De uitnodigin­g kwam overigens van de Britse regering zelf, op voorstel van de CBI, de Britse werkgevers­club. Volgens Timmermans zijn de Britse werkgevers immers even ongerust over wat er komen gaat, als GrootBritt­annië eind maart 2019 hoe dan ook niet langer tot de Europese Unie hoort.

Harde Brexit

De onderhande­lingen hebben tot nog toe geen enkele doorbraak gebracht op de aan de Europese kant essentiële thema’s: hoe het straks verder moet aan de Ierse grens met het Verenigd Koninkrijk, met de rechten van EU-burgers en – vooral – hoeveel miljarden euro’s de Britten bij de scheiding moeten betalen. Vorige vrijdag liep de zesde onderhande­lingsronde af zonder uitzicht op een akkoord. Dat is nochtans noodzakeli­jk om volgende maand over te kunnen gaan naar fase twee, waarin de toekomstig­e relatie aan de orde komt. De twee kopstukken van het Brexitkamp – minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson en milieumini­ster Michael Gove – hebben premier May dit weekend per ‘geheime’ (en dus meteen uitgelekte) memo laten weten dat ze een harde Brexit eisen, een complete breuk met de EU. De brief is een oorlogsver­klaring aan de zwakke premier die in haar eigen achterban steeds minder steun geniet. Veertig van May’s partijgeno­ten bij de Conservati­even tekenden (ook volgens een perslek) een brief waarin ze hun vertrouwen opzegden – acht te weinig om een verkiezing van een nieuwe leider uit te lokken. Wie dat dan zou moeten worden is overigens totaal onduidelij­k, misschien wel de enige reden waarom May nog altijd in Downing Street zit.

No deal

De Europese werkgevers­delegatie was gisteren dus aan het pleiten bij een wankelende premier, die in de peilingen ook nog eens achter de radicaal-linkse Labourleid­er Jeremy Corbyn aanhinkt. De Europeanen hadden als belangrijk­ste boodschap voor May: maak een einde aan de onzekerhei­d. En zorg ervoor dat de Brexit geen ‘lose-lose-scenario’ wordt, waarin Britten en EU zonder een deal over de klippen storten. Ook dat scenario is in de ogen van radicale Brexiteers geen taboe meer.

Een ‘no deal’-afloop zou voor ons land enorme belangen op het spel zetten. Als er geen akkoord komt, kunnen de douanekost­en (tarieven van de Wereldhand­elsorganis­atie) oplopen tot 2,2 miljard euro. Zo’n scenario kan 42.000 (vooral Vlaamse) jobs kosten. In Duitsland rekent alleen de autoindust­rie met zo’n 2,3 miljard euro aan douanekost­en. De Europese werkgevers pleitten bij premier May dan ook voor een tijdelijke status quo, een overgangsp­eriode waarin de regels hetzelfde blijven. Maar dat klinkt de steeds brutalere voorstande­rs van een harde Brexit dan weer als een vloek in de oren.

 ?? Foto EPA ?? De vertegenwo­ordigers van de Europese werkgevers bij Downing Street 10. Onder hen ook Pieter Timmermans van VBO (vierde van rechts, met bruine jas).
Foto EPA De vertegenwo­ordigers van de Europese werkgevers bij Downing Street 10. Onder hen ook Pieter Timmermans van VBO (vierde van rechts, met bruine jas).
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium