Het Belang van Limburg

China doet uitstoot van broeikasga­s weer stijgen

-

Na drie jaar stagnatie neemt de uitstoot van broeikasga­ssen opnieuw fors toe, zo blijkt uit een nieuwe studie. Vooral de economisch­e heroplevin­g van China draagt hiertoe bij. “Een gigantisch­e stap achterwaar­ts voor de mensheid”, waarschuwe­n sommige wetenschap­pers. Onderzoeke­rs van het Global Carbon Project stelden tijdens de lopende Klimaatcon­ferentie in Bonn hun nieuwe schatting voor, waaruit blijkt dat de globale uitstoot van CO2 dit jaar wellicht 2 procent hoger zal liggen dan vorig jaar. Het is niet duidelijk of de uitstoot de komende jaren nog gaat stijgen.

Om de doelstelli­ngen van de Klimaatcon­ferentie van Parijs in 2015 te halen, moeten de door de mens geproducee­rde broeikasga­ssen fors omlaag. Tegen het midden van de eeuw zouden we nog nauwelijks fossiele brandstoff­en mogen gebruiken en moet de veestapel (een grote producent van broeikasga­ssen) aanzienlij­k verkleinen. Zo niet dreigt de aarde veel meer dan twee graden op te warmen in vergelijki­ng met het pre-industriël­e tijdperk. Wetenschap­pers gaan ervan uit dat een opwarming van de aarde met drie tot vier graden het leven in grote delen van de aarde onmogelijk maakt.

China

De voorbije drie jaar was er sprake van een stabiliser­ing van de uitstoot van CO2. Maar in China kan de hoeveelhei­d broeikasga­ssen met 3,5 procent stijgen nadat ze twee jaar op rij daalden. Omdat de onderzoeke­rs afhankelij­k zijn van de niet altijd betrouwbar­e gegevens die de landen zelf doorgeven, kan die toename tussen 0,7 en 5,4 procent liggen. In China kent de economie een forse opleving en is er duidelijk meer steenkool, olie en gas verbrand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium