Het Belang van Limburg

Aarde beeft in Irak en Iran

Zwaarste beving van dit jaar eist meer dan 400 levens

- Luc STANDAERT Darbandikh­an Sarpol-e-Zahab

Een zware aardbeving heeft zondagavon­d in het grensgebie­d tussen Iran en Irak aan meer dan 400 mensen het leven gekost. Vooral aan de meer verstedeli­jkte Iraanse kant van de grens vielen honderden doden. Aan de Iraakse kant was er gisteravon­d sprake van negen doden en meer dan 500 gewonden. De aardbeving deed zich zondagavon­d kort na 21 uur voor op zo’n 30 kilometer van het Iraakse Darbandikh­an, in de semiautono­me Koerdische regio van Irak tegen de noordooste­lijke grens met Iran. De schok haalde 7,3 op de schaal van Richter, en werd gevoeld tot in Turkije, Israël en Koeweit.

De meeste slachtoffe­rs vielen in het Iraanse stadje Sarpol-e-Zahab, op zo’n 15 km van de grens met Irak. Op amateurbee­lden is te zien dat veel gebouwen in de stad zijn ingestort. Ook het lokale ziekenhuis is zwaar beschadigd, maar vangt desondanks honderden gewonden op.

In Iran is sprake van meer dan 400 doden en 7.000 gewonden. Volgens de Iraanse Rode Halvemaan is er noodopvang nodig voor zeker 70.000 mensen.

Afgelegen dorpen

Aan de minder dichtbevol­kte Iraakse kant waren tot gisteravon­d negen doden geteld, en zo’n 500 gewonden. Maar door aardversch­uivingen hebben de reddingste­ams het moeilijk om afgelegen dorpjes te bereiken. Bovendien dreigt een dam in de streek het te begeven.

Ook in Iran wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen als de reddingsdi­ensten de meer afgelegen dorpen bereiken. De Iraanse hulpdienst­en hebben 174 reddingste­ams naar de streek gestuurd, net als elite-eenheden van de Revolution­aire Wachters. Turkije stuurde maandag meteen een vrachtvlie­gtuig met medicijnen en voedsel, en een team van bergingsex­perts en medisch personeel naar Suleimaniy­a in Irak. De Turkse Rode Halvemaan stuurde duizenden tenten en dekens.

Iran ligt in een van de meest aardbeving­sgevoelige gebieden ter wereld, op de plek waar de Euraziatis­che en de Arabische tektonisch­e platen tegen elkaar schuren. In 2003 werd de historisch­e stad Bam in het zuidoosten van Iran van de kaart geveegd door een beving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen zo’n 26.000 mensen om het leven.

De beving van zondag is de zwaarste wereldwijd dit jaar.

 ??  ??
 ?? FOTO ISNA/AP ?? Vooral Sarpol-e-Zahab, aan de verstedeli­jkte Iraanse kant van de grens, werd zwaar getroffen.
FOTO ISNA/AP Vooral Sarpol-e-Zahab, aan de verstedeli­jkte Iraanse kant van de grens, werd zwaar getroffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium