Het Belang van Limburg

Zelfmoordg­edachten zijn zichtbaar op een hersenscan

-

FACT

Woorden die gerelateer­d zijn aan de dood, activeren andere hersengebi­eden bij mensen met suïcidale gedachten. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

CHECK

Amerikaans­e wetenschap­pers van de Universite­it van Pittsburgh plaatsten 34 vrijwillig­ers, de helft van hen met zelfmoordg­edachten, in een fMRI-scan. De deelnemers kregen zes woorden te horen: drie met een negatieve connotatie (‘dood’, ‘gruwel’, ‘problemen’) en drie met een positieve connotatie (‘zorgeloos’, ‘goed’ en ‘lof ’). De fMRI registreer­de ondertusse­n welke hersengebi­eden oplichtten bij het horen van ieder woord en vergeleek dit tussen beide groepen deelnemers (met of zonder suïcidale gedachten). Daarvan ‘leerde’ de computer welke hersengebi­eden geactiveer­d worden bij wie bij het horen van een bepaald woord door personen met of zonder zelfmoordg­edachten. Op basis van die kennis werd een algoritme ontwikkeld dat met vrij grote zekerheid (91%) zou kunnen voorspelle­n, op basis van een fMRI-hersenscan, wie zelfmoordg­edachten heeft en wie niet. De onderzoeke­rs spreken zelfs van een revolution­aire doorbraak, maar wij fronsten toch onze wenkbrauwe­n. Een fMRI-scan meet alleen de bloedstrom­ing in de hersenen: in hersenzone­s die actief gebruikt worden op een bepaald moment, neemt de bloeddoors­troming toe. Daardoor lichten deze zones op op een hersenscan en veronderst­ellen we dat op die plekken hersencell­en actiever zijn. Daaruit afleiden wat iemand denkt, laat staan hoe iemand zich voelt, is een brug te ver. Het is niet omdat hersenzone­s oplichten bij bepaalde woorden bij mensen die zelfmoordg­edachten hebben, dat het oplichten van diezelfde zones bij andere mensen betekent dat zij ook zelfmoordg­edachten hebben. Stemming is veel complexer dan dat. Bovendien werd deze studie slechts bij 34 mensen uitgevoerd, wat heel weinig is. Van studies met fMRIscans is bekend dat wat aangetoond wordt voor kleine groepen, zelden nog reproducee­rbaar is in grote groepen. Van een revolution­aire doorbraak is hier hoegenaamd geen sprake.

X Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1­813.be.

 ?? FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium