Het Belang van Limburg

“Laat psychiater oordelen”

Limburg koploper gedwongen opnames in psychiatri­e

- Joos MEESTERS

HASSELT - In Limburgse psychiatri­sche instelling­en vonden in 2015 maar liefst 667 gedwongen opnames plaats. In verhouding tot het bevolkings­aantal scoort geen enkele provincie hoger. Dat blijkt uit het jongste rapport van de Vlaamse zorginspec­tie. Professor Joris Vandenberg­he van het Universita­ir Psychiatri­sch Centrum in Leuven noemt het stijgende aantal gedwongen opnames zorgwekken­d.

Volgens de wet kan een gedwongen opname in de psychiatri­e slechts op drie voorwaarde­n: een patiënt lijdt aan een vastgestel­de psychiatri­sche stoornis, is een gevaar voor zichzelf of de omgeving en er is geen alternatie­f mogelijk. In 2007 waren er nog 2.444 gedwongen opnames in Vlaanderen, in 2015 steeg dat aantal naar 3.516. Rekening houdend met de bevolkings­groei gaat het om een stijging van 37 procent. Een wetenschap­pelijke verklaring is er niet, maar de toegenomen aandacht voor veiligheid zou een rol kunnen spelen. Opvallend is het hoge aantal opnames in Limburg. Per 100.000 Limburgers werden in 2015 78 patiënten met dwang opgenomen in een psychiatri­sche instelling in deze provincie. In West-Vlaanderen waren dat er 58, in Antwerpen 57, in Oost-Vlaanderen 56 en VlaamsBrab­ant 45. Ook tien jaar geleden voerde Limburg een soortgelij­k lijstje al aan.

Huisartsen

“Het grote verschil tussen Limburg en Vlaams-Brabant, de uitschiete­r naar boven en beneden, is de manier van werken”, zegt professor Joris Vandenberg­he (KU Leuven). “In Limburg zijn het huisartsen zonder specifieke psychiatri­sche expertise die de procureur adviseren of een gedwongen opname nodig is. In Vlaams-Brabant verloopt zo’n procedure in principe via de spoedgeval­lendienst van een ziekenhuis. Daar is vaak een psychiater aanwezig. Er is iets meer tijd en er zijn meer mogelijkhe­den voor een grondige evaluatie. Mogelijk zijn er daardoor minder gedwongen opnames in Vlaams-Brabant.” Het oordeel van een psychiater zou ook in Limburg welkom zijn, denkt Vandenberg­he. “Als psychiater vind ik oordelen over gedwongen opname een van de moeilijkst­e aspecten van mijn vak, ook omdat het voor de patiënt zo ingrijpend is. Huisartsen kunnen zeker expertise opbouwen, maar ik denk dat het niet slecht is om er altijd een psychiater bij te betrekken.”

Traumatise­rend

Niet alleen voor Limburg maar voor heel Vlaanderen geldt dat er best zuiniger zou omgesprong­en worden met gedwongen opnames, zegt Vandenberg­he. “Er zijn weinig aanwijzing­en dat een gedwongen opname op lange termijn een beschermen­d effect heeft. Wat we wel zeker weten, is dat een gedwongen opname een traumatise­rende of stigmatise­rende impact kan hebben op een patiënt. De kans bestaat dat hij of zij na zo’n negatieve ervaring minder snel hulp zal zoeken. Daarom is terughoude­ndheid zeker op zijn plaats.” Professor Vandenberg­he pleit voor een wettelijk kader dat het mogelijk maakt om een patiënt in een crisissitu­atie 24 uur vast te houden om zo een zorgvuldig­e evaluatie te kunnen maken. “In bijna vijftig procent van de gedwongen opnames is er een achterligg­ende problemati­ek van alcohol- of druggebrui­k. Na een nachtje ontnuchter­en is de situatie vaak al helemaal anders en kan een gedwongen opname niet meer nodig zijn.” “Er is een werkgroep opgericht die bekijkt hoe een hervorming voor gedwongen opnames tot stand moet komen”, laat justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) weten. Concrete wetsvoorst­ellen worden eind 2018 verwacht.

 ??  ?? (Per 100.000 inwoners) Aantal gedwongen opnames in psychiatri­sche instelling in 2015
(Per 100.000 inwoners) Aantal gedwongen opnames in psychiatri­sche instelling in 2015

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium