Het Belang van Limburg

“NedCar is klaar voor nieuwe aanwerving­en”

Autofabrie­k eindigt het jaar met ruim 6.000 werknemers

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Nederlands­e autofabrie­k VDL NedCar is klaar voor een nieuwe golf van aanwerving­en. Dat zegt vakbondsma­n en voorzitter van de ondernemin­gsraad Jean Wouters in een gesprek met de redactie. “De nieuwe modellen zijn immers een groot succes”, zegt Wouters, die er aan toevoegt dat het nog te vroeg is om er concrete getallen op te plakken. Bij autoproduc­ent VDL NedCar in het Nederlands-Limburgse Born loopt een van de meest succesvoll­e jaren in zijn geschieden­is op zijn einde.

In de autofabrie­k werd het voorbije jaar de productie gestart van de BMW X1. Dat betekent dat er vandaag vier modellen van de band rijden: de Mini Hatch waarmee het allemaal begon, de Mini Cabrio, de Mini Countryman en sinds enkele maanden dus ook de BMW X1.

De voorbije jaren heeft VDL NedCar ook zwaar gerekrutee­rd, onder meer in Belgisch-Limburg. Begonnen in 2012 met 1.500 werknemers, zijn er momenteel meer dan 6.000 in dienst, het merendeel van hen op tijdelijke basis. “Ruim 2.000 van hen krijgen in de loop van dit en volgend jaar een contract”, zegt vakbondsma­n Jean Wouters. “Dat kan een vast contract zijn of een contract voor één jaar. Op die manier wil VDL NedCar het grote verloop aanpakken. Door het grote aantal tijdelijke contracten was het moeilijk om werknemers aan boord te houden. Met langere contracten wil men de werknemers binden aan de fabriek. Als deze operatie eind 2018 is afgerond, hebben meer dan 4.000 werknemers van NedCar een lang of vast contract.”

Speculatie­s

Volgens Jean Wouters is VDL NedCar bovendien klaar voor nieuwe aanwerving­en. Precieze aantallen kan hij nog niet noemen. “Dat zal de komende weken blijken als de productiep­rognoses bekend zijn. Er circuleren cijfers, maar dat zijn speculatie­s. Feit is dat de modellen die in Born worden geproducee­rd, de wind in de zeilen hebben en dat BMW er meer van wil maken.”

VDL NedCar houdt zich op de vlakte. Momenteel is er geen sprake van nieuwe aanwerving­en, aldus een woordvoerd­er. Zoals bekend zal er vanaf volgend jaar ook permanent op zaterdag gewerkt worden.

Ook voor

Belgisch-Limburg

is VDL NedCar inmiddels een belangrijk­e werkgever. Ruim 1.000 van de 6.000 werknemers maken elke dag de verplaatsi­ng van Belgisch-Limburg naar Born. Ook de VDAB begeleidt nog altijd Limburgers in de richting van een job bij VDL NedCar. Hoeveel auto’s er in Born dit jaar geproducee­rd worden, is niet bekend. De groep BMW maakt traditione­el geen cijfers bekend. VDL NedCar heeft een productiec­apaciteit van 200.000 auto’s in twee ploegen. In een stelsel met drie ploegen zouden er dat 300.000 zijn.

 ?? FOTO HBVL ?? Bij VDL NedCar worden sinds kort ook BMW’s geproducee­rd.
FOTO HBVL Bij VDL NedCar worden sinds kort ook BMW’s geproducee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium