Het Belang van Limburg

Inbraakpog­ing in kerk met omstreden kunstwerk

Kerkraad zwaar ontgoochel­d in ‘The Holy Cow’ van Tom Herck

- Jozef CROUGHS

De tentoonste­lling ‘ The Holy Cow’ van kunstenaar Tom Herck in het Kerkje van Kuttekoven blijft de gemoederen beroeren. Afgelopen weekend werd het slot van de kerkdeur geforceerd, maar de inbrekers geraakten niet binnen. Vermoedeli­jk het werk van personen die deze vorm van kunst niet kunnen appreciëre­n. De kunstenaar bracht de lokale politie op de hoogte en liet een slotenmake­r het slot herstellen.

Dit werk hoort niet thuis in een religieuze omgeving. Als we dit hadden geweten, hadden we geen toestemmin­g gegeven

Valkeneers, voorzitter van de Kerkfabrie­k, werd zondagmorg­en verwittigd door Tom Herck. Ook van het feit dat hij een slotenmake­r ontboden had. De voorzitter was niet verrast en is erg ongelukkig met de gang van zaken. De kleine dorpsgemee­nschap van Kuttekoven is niet te spreken over het kunstwerk dat in hun kerkje staat opgesteld. Ook de kerkfabrie­k kan na alle inspanning­en voor het behoud van het kerkje weinig sympathie opbrengen voor de kunstenaar.

Grens overschred­en

“Wij zijn verontwaar­digd over dit werk dat niet thuishoort in een religieuze omgeving”, zegt Valke- Marcel VALKENEERS Voorzitter Kerkfabrie­k neers, die al zeven keer met de kunstenaar samenwerkt­e. “Geen enkele keer liep het fout. Vandaar dat wij opnieuw toestemmin­g hebben gegeven om te exposeren. Zeker omdat er gelijktijd­ig in de Gasthuiska­pel een gelijkaard­ige tentoonste­lling van hem liep. Maar deze keer is de grens overschred­en en voelen wij ons bedrogen. Als wij dit geweten hadden, was er nooit toestemmin­g verleend. Wij verdenken er de kunstenaar van dat hij deze controvers­iële beeltenis gecreëerd heeft om te lokken, wat hem bij zijn eerdere tentoonste­llingen nooit lukte”, aldus Valkeneers.

300 bezoekers

Voor Tom Herck is de tentoonste­lling toch geslaagd. “Meer dan 300 mensen hebben ze al bezocht. Het is inderdaad confronter­end. Maar als je dan met de mensen praat, is er toch begrip. Het klopt dat er misschien vijf mensen ongeMarcel lukkig zijn, maar daartegeno­ver staan er 300 die het wel konden appreciëre­n. En wat de controvers­e op Facebook betreft: het zijn geen superslimm­e mensen die daarop hun mening ventileren. Daarbij, het werk staat er niet eeuwig. Begin december wordt alles weggehaald”, zegt Herck. De kunstenaar haalde voor ‘The Holy Cow’ de mosterd bij zijn vader Jos Herck. De Loonse voortoesch­ouwers zitter van de art-commissie wist in 2002 in een winkelstra­at in Borgloon met een etalage vol koeien zelfs de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN naar Limburg te halen. Jos Herck wilde toen aandacht voor de leegstand en teloorgang van de lokale winkeliers in het centrum. Of zoon Tom met zijn controvers­iële creatie hetzelfde succes zal oogsten, moet de toekomst nog uitwijzen.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De gekruisigd­e koe hangt nog tot begin december in het kerkje van Kuttekoven.
FOTO RAYMOND LEMMENS De gekruisigd­e koe hangt nog tot begin december in het kerkje van Kuttekoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium