Het Belang van Limburg

“Omleidings­weg is helemaal niet nodig”

Buurt ontevreden over tracé noordooste­lijke omleidings­weg

- Dirk ROEFFLAER Industriet­errein Overhaem

Tijdens een infomarkt over de plannen voor de noordooste­lijke omleidings­weg in Tongeren hebben bewoners van de Maastricht­ersteenweg maandag hun ongenoegen laten blijken. “Wij begrijpen dat Wegen en Verkeer de inwoners van Henis wil ontlasten. Maar op de vorige plannen was de aansluitin­g hier een heel eind verderop”, zeggen ze. Volgens gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) maakt dit tracé echter een nieuwe toegang tot het ziekenhuis mogelijk. Het plan gaat over een nieuwe weg tussen de Maastricht­ersteenweg (N79) en de Baversstra­at (N758). Deze nieuwe gewestweg met een lengte van één kilometer kan 700 voertuigen per uur aan. De nieuwe weg doorkruist percelen van 22 eigenaars. Het openbaar onderzoek voor het provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan loopt nog tot 14 december.

Op de infomarkt maandag in het Tongerse Praetorium daagde heel wat volk op. Enkele ontevreden buurtbewon­ers van de Maastricht­ersteenweg lieten duidelijk hun ongenoegen blijken: “Het huidige verkeer van en naar het centrum zal voor 80 procent blijven bestaan. Dat heeft Wegen en Verkeer toegegeven”, weet woordvoerd­er Pierre Schoefs. “Waarom moet de noordooste­lijke omleidings­weg er komen, terwijl de zuidoostel­ijke omleiding weinig kans maakt? Tien jaar geleden heeft de stad ons hier laten bouwen en nu krijgt één bouwplaats een andere bestemming en moet een nieuwbouww­oning van zeven jaar oud plots worden afgebroken. Alle buren hebben een grondig dossier ingezonden met opmerkinge­n over schadelijk­e milieueffe­cten zoals geluidsove­rlast, fijn stof, trillingen,… maar het milieueffe­ctenrappor­t wordt zomaar uitgeschak­eld.”

Geluidsmuu­r

De woning van Patrick Vandeborg bevindt zich vlak naast het aansluitin­gspunt naar de nieuwe weg. Hij krijgt een kruispunt met verkeersli­chten voor zijn deur en een geluidswan­d van zowat 4 meter hoog: “Die weg is onnodig. Iedereen die hier passeert, wil in het centrum zijn. Ik heb altijd naast een steenweg willen wonen, daarom hebben we hier tien jaar geleden gebouwd. Het stadsbestu­ur vindt van alles uit om mensen te lokken naar het centrum, denk maar aan het T-Forum of de ontwikkeli­ng van de Ambiorixka­zerne. Dat volk moet toch allemaal langs hier passeren. Dat ze de inwoners van Henis willen ontlasten met deze weg is begrijpeli­jk. Maar op de vorige plannen was de aansluitin­g een heel eind hogerop ingetekend.”

Ziekenhuis

Inge

Moors,

gedeputeer­de

van

CENTRUM Ruimtelijk­e Ordening (CD&V), kwam uitleg geven: “De huidige ringweg, de Tongerse Wallen, kampt met een moeilijke verkeersaf­wikkeling. Om dat probleem het hoofd te bieden, wil Wegen en Verkeer een omleiding rond Tongeren aanleggen. Zowel de noordooste­lijke als de zuidoostel­ijke omleidings­weg werd in het SALK (Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat) opgenomen in de prioritair­e mobiliteit­slijst vanuit Limburg. Het tracé van deze weg wil aansluiten op de bestaande invalswege­n, de impact op het landschap beperken en een nieuwe toegang

NEREM

MAL tot het Vesaliuszi­ekenhuis mogelijk maken.” De 22 betrokken grondeigen­aars zijn intussen allemaal gecontacte­erd. “Twee van hen gaan niet akkoord. Een landbouwer uit Berg zal zich noodgedwon­gen anders moeten organisere­n”, zegt Katleen Loos (AWV). “We hebben voor dit tracé gekozen omdat het het kleinstede­lijk gebied afsluit en omdat het niveauvers­chil rond ‘de bult’ in het landschap van Berg hier kleiner is. Deze nieuwe gewestweg zal het verkeer naar Hasselt, Bilzen en Hoeselt van hieruit doen wegvallen.”

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De nieuwe omleidings­weg komt op de Maastricht­ersteenweg uit tussen deze huizen.
FOTO DIRK ROEFFLAER De nieuwe omleidings­weg komt op de Maastricht­ersteenweg uit tussen deze huizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium