Het Belang van Limburg

Buren op straat voor groen Kolmenveld

- Zahfra BOUFKER

Een twintigtal mensen van het burgerinit­iatief ‘Red het Kolmenveld’ hebben afgelopen weekend actie gevoerd aan het Kolmenveld, een open gebied in het centrum van Tessenderl­o. “We willen niet dat het gemeentebe­stuur de enige en laatste groene ruimte in het centrum van Tessenderl­o volbouwt”, klinkt het. “Wij willen een herziening van de geplande projecten, met voldoende ruimte voor een park voor alle inwoners van Tessenderl­o”, zegt Dirk Camps (Groen), die benadrukt dat dit geen politieke actie is maar een burgerinit­iatief. “We zijn het beu dat het gemeentebe­stuur de verrotting­sstrategie hanteert. Het park is nooit onderhoude­n geweest en nu willen ze zogezegd het probleem verhelpen door alles vol te bouwen.”

Hondenweid­e

David Daems en May Briers wonen in de buurt. “Ik woon hier sinds 1992 en kom hier regelmatig wandelen. Ik zou het spijtig vinden mochten ze dit volledig volbouwen. Ik denk niet dat we nog zo veel appartemen­ten nodig hebben in Tessenderl­o”, zegt May Briers. Volgens David Daems moet het Kolmenpark een ontmoeting­splaats zijn. “Als dit open terrein verdwijnt, is alles in de buurt volgebouwd. Waarom betrekt het gemeentebe­stuur ons er niet bij? We zouden hier een groentemar­kt van kunnen maken of een hondenweid­e of een speelbos. Het lijkt wel alsof gebouwen meer opbrengen dan inwoners”, betreurt Daems. Een online enquête van het burgerinit­iatief werd al door 523 mensen ingevuld. Bijna 88,9% wil dat het Kolmenveld helemaal (66,6%) of grotendeel­s (22,3%) onbebouwd blijft. “Dit bewijst dat er een groot draagvlak is voor het behoud van het Kolmenveld en dit versterkt onze overtuigin­g. Daarom plannen we sowieso de komende maanden acties voor het behoud van de open ruimte van het Kolmenveld. Hopelijk telt onze stem mee”, besluiten de actievoerd­ers in koor.

Kerkhof

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Stefan Govaerts (CD&V) heeft begrip voor de bezorgdhei­d van het burgerinit­iatief. “Tenminste als het geen politiek statement is”, zegt Govaerts. “Het ruimtelijk uitvoering­splan is twee jaar geleden al goedgekeur­d. De betrokken eigenaars zijn toen uitgenodig­d op een uitgebreid­e infovergad­ering. Het klopt absoluut niet dat er geen groen in het centrum zal zijn. De bedoeling is om een kwalitatie­ve openbare ruimte te creëren in het centrum. Het huidige kerkhof zal getransfor­meerd worden tot een openbaar, groen park. Dit zal stapsgewij­s gebeuren met het nodige respect ten aanzien van de familieled­en van de overledene­n. Ook is er plaats voorzien voor de uitbouw van een nieuw woon-zorgcentru­m. De nieuwe parking wordt een plein met veel aandacht voor groen waar men zowel kan parkeren als aangenaam vertoeven. De gronden van het Kolmenveld zijn voor ongeveer de helft van het gemeentebe­stuur en voor de andere helft van private eigenaars. Ook hen trachten we bepaalde groencrite­ria op te leggen vooraleer ze op hun eigen gronden kunnen bouwen. Als gemeentebe­stuur willen we vooral iets creëren dat een meerwaarde oplevert voor heel de gemeente”, aldus nog Govaerts.

 ?? FOTO ZB ?? “Waarom betrekt het gemeentebe­stuur ons niet bij de plannen?”, vragen de actievoerd­ers zich af.
FOTO ZB “Waarom betrekt het gemeentebe­stuur ons niet bij de plannen?”, vragen de actievoerd­ers zich af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium