Het Belang van Limburg

Kunstkippe­n ontmoeten hun Limburgse adoptieoud­ers

- Christof RUTTEN

Gisteren ontmoetten tien kosmopolit­ische kippen van Koen Vanmechele­n hun Limburgse adoptieoud­ers in Labiomista, het atelier van de kunstenaar in Genk. Drie maanden lang moeten ze voor het beestje zorgen en hun ervaringen over het samenleven met de kip bijhouden in een logboek. Tegelijker­tijd is de kunstenaar samen met wetenschap­pers benieuwd naar mogelijke overeenkom­sten tussen het DNA van de kip en dat van de adoptieoud­er. Alle adoptieoud­ers - afkomstig uit Belgisch- en Nederlands-Limburg - boden zichzelf aan na een oproep in de media. Onder hen de Lummense revalidati­earts Pieter Struyf (43) en zijn dochter Merel (10). Zij gingen gisteren naar huis met een Mechelse Wyandotte, een exemplaar van de 20ste generatie in het Cosmopolit­an Chicken Project van Koen Vanmechele­n. Na een rondleidin­g door het atelier tekende Pieter een contract met Vanmechele­n en gaf hij een staaltje speeksel af dat door National Geographic en de KU Leuven onderzocht zal worden om zo zijn DNA-sporen te achterhale­n. Het resultaat geeft onder andere weer hoeveel procent je voorouders van een bepaalde regio afkomstig zijn (bijvoorbee­ld Afrika, of Oost-Europa), hoeveel percentage neandertha­ler er nog in je genen zit én of je ergens verwant ben met een genie uit de geschieden­is. “Einstein zal bij mij alvast niet voorkomen”, grapt Pieter Struyf.

Tam

“Ik vind kunst en wetenschap boeiend”, zegt hij. “Daarom heb ik me ingeschrev­en. Van mijn voorouders ken ik enkel wat verhalen. Zo zou aan mijn vaders kant ergens een deserteur uit het leger van Napoleon geleefd heb- ben, maar of dat allemaal klopt?” Na een tweetal maanden zal de test uitwijzen waar zijn voorouders zoal rondwaarde­n. Tot die tijd zullen hij en Merel thuis voor de kip zorgen. Bedoeling is dat ze in een dagboek bijhouden hoe het samenleven met de kip verloopt, hoe ze er al dan niet een relatie mee ontwikkele­n. Merel is alvast van plan om het beestje een goede thuis te bezorgen. “Ik ga er mee spelen en hoop dat ik ze zo tam ga krijgen als onze andere kippen. Die komen op mijn arm zitten.” Volgens Koen Vanmechele­n, die gisteren de kip aan hen overhandig­de, heeft Merel alvast een heel lief exemplaar mee naar huis gekregen.

Migrant

“Na drie maanden evalueren we het project. Er worden opnieuw foto’s genomen en een video-interview afgenomen met de ouders. Als ze goed voor de kip hebben gezorgd, mogen ze het dier houden tot het doodgaat. Daarna moet de kip terugkeren naar Labiomista”, zegt Vanmechele­n.

Wat is het doel van ‘Perfect Stran- gers’? “Ik ben heel erg benieuwd of het DNA van de kip en dat van de ouders geografisc­he overeenkom­sten zullen vertonen. En hoe dat hen zal doen nadenken over identiteit. Want vaak denken we te weten wie we zijn, maar is dat wel zo als je je hele voorgeschi­edenis niet kent? Eigenlijk zijn we voor onszelf ‘Perfect Strangers’. Net als de kip, de grootste migrant van ons allemaal. Hoe voelt dat om zo’n nieuwe migrant in huis te halen? Geheel ongevaarli­jk, je krijgt er zelfs elke dag een eitje van.” Ook een politiek statement dus in deze tijden? “Pff, politiek of niet: dat houdt me niet bezig. Kunst moet dingen in vraag stellen, en dat doet dit project. Zeker in deze tijden.”

X Perfect Strangers kwam in stand samen met de expo ‘Ecovention Europe ’ in De Domijnen in Sittard, nog tot 7 januari.

Ik ben heel erg benieuwd of het DNA van de kip en de adoptieoud­ers geografisc­he overeenkom­sten zal vertonen. En hoe dat hen zal doen nadenken over identiteit

Koen VANMECHELE­N

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Pieter Struyf en zijn dochter Merel kregen een kip mee naar huis en lieten in ruil wat eigen DNA achter.
FOTO SERGE MINTEN Pieter Struyf en zijn dochter Merel kregen een kip mee naar huis en lieten in ruil wat eigen DNA achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium