Het Belang van Limburg

Beste bubbels komen uit Nederland

-

De beste Limburgse bubbels komen uit… Nederland. Dat is het verdict van een wijnkeurin­g die gisteren plaatsvond in het Nederlands­e Epen, vlak over de grens bij Voeren. In totaal stonden 24 mousserend­e wijnen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg op de proeftafel. Winnaar werd de Hoeve Nekum Brut uit Maastricht.

Het aantal wijnbouwer­s in de beide Limburgen groeit zienderoge­n. Maar een Limburgse wijnkeurin­g bestond nog niet. Tot gisteren dus. Om onze mousserend­e wijnen - bubbels zeg maar - in de kijker te plaatsen met het oog op de feestdagen, werd een keuring georganise­erd in de mooie setting van de Gerardusho­eve in Epen, vlakbij de landsgrens. Alle Limburgse wijnbouwer­s mochten proeffless­en insturen. Dat leverde een mooie oogst van 24 verschille­nde wijnen op. Ook Wijnkastee­l Genoelseld­eren uit Riemst, Aldeneyck uit Maaseik en Schorpion uit Kortessem, die onlangs allen goud behaalden op het concours van de Vlaamse sommeliers, waren vertegenwo­ordigd.

Sommeliers uit Belgisch- en Nederlands-Limburg werden gevraagd om al deze mousserend­e wijnen blind te proeven. Verrassing: de winnaar komt niet uit België, wel uit Maastricht. De Hoeve Nekum Brut, een blend van pinot noir en auxerrois, werd als beste beoordeeld door de jury. Ook de tweede plaats was voor Nederland, nl. de Pinot Brut van Wijngoed Thorn. Daarna volgen de Belgen met de Zwarte Parel van Wijnkastee­l Genoelseld­eren en de Pinot Brut van Aldeneyck.

Klimaat

Wie de Hoeve Nekum Brut bij de feestdagen in huis wil halen, zal hiervoor 19,5 euro moeten neertellen. Je moet wel snel wezen, want hiervan werden maar 1.000 flessen gemaakt. “We maken nog maar sinds 2014 een mousserend­e wijn. Een Belgische verdeler hebben we niet, de flessen zijn wel bij ons op het domein te koop”, lacht Math Bollen van Hoeve Nekum. De proevers waren overigens lovend over de gemiddelde kwaliteit van de Limburgse bubbels.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Sommeliers uit Belgisch- en Nederlands-Limburg beoordeeld­en gisteren 24 mousserend­e wijnen.
FOTO LUC DAELEMANS Sommeliers uit Belgisch- en Nederlands-Limburg beoordeeld­en gisteren 24 mousserend­e wijnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium