Het Belang van Limburg

“Ik draag geen kleren die Marianne draagt”

Leah Thys vanavond in ‘Die Huis’

- Raymond DE CONDÉ

Vlaanderen kent haar vooral als Marianne uit ‘Thuis’, maar vanavond kunnen we Leah Thys (72) wat beter leren kennen dankzij haar passage in ‘Die Huis’ bij Eric Goens. Met een terugblik op haar jeugd in Zonhoven en op haar carrière, die zich tien jaar in Londen heeft afgespeeld. Haar levensmott­o: “Het wordt toch elf uur.” Echt een motto voor een actrice, want om elf uur is de voorstelli­ng voorbij en morgen is er een nieuwe dag. Leah Thys was de tweede in een gezin met drie dochters. De oudste, Germaine, was nog jarenlang modejourna­liste van deze krant. Haar moeder werd zwanger van Leah tijdens de Tweede Wereldoorl­og en had liever een jongetje als tweede kind gehad. “Ze plaagde mij daarmee. Het was niet kwaad bedoeld maar ik heb het wel lang moeten horen.” Gedurende tien jaar werkte Leah in Londen, waar ze lesgaf aan de Guildford School of Acting in Surrey, en ook acteerde en regisseerd­e. Na haar terugkeer naar België volgde ‘Thuis’.

Iedereen kent je als Marianne, die je zelf ooit een ‘schijtmada­m’ hebt genoemd. Is het niet vervelend om constant me je personage vereenzelv­igd te worden?

“Wat wil je? Na 23 jaar is Marianne een household name. In het weekend speelden we in de Roxy in SintTruide­n en daar zaten mensen in het publiek die luidop doorgingen met praten. Zelfs in een theater hadden ze het gevoel dat ze tv zaten te kijken terwijl we daar heel andere personages speelden. Te gek moet het niet worden: ik waak erover dat Marianne zich niet gaat gedragen zoals ik mezelf gedraag. Ik zal ook geen kleren aantrekken die Marianne draagt, al kreeg ik ze gratis. Maar let op: Marianne heeft ook goede eigenschap­pen: ze is rechtdoorz­ee en bekommerd om het lot van haar gezin. Haar hautaine trekje leidt er helaas toe dat ze verkeerde keuzes maakt en soms domme dingen doet.”

Zou je het erg vinden als je hetzelfde overkwam als Janine Bischops, die uit de soap verdween na jarenlange dienst?

“Janine heeft wel zelf aangegeven dat ze niet meer gelukkig was met de verhalen die voor haar geschreven werden. Als ‘Thuis’ voor mij zou ophouden, zou ik het zeker missen. Van de andere kant weet je dat de verhaallij­nen van een soap zich moeten ontwikkele­n. Dat gaat in golven. Er zijn periodes dat er rond Marianne minder te doen is. Nu, met die huwelijksh­istorie van Judith, is er weer een hoogtepunt. Marianne gaat zich weer met van alles en nog wat moeien.”

Heeft 23 jaar ‘Thuis’ jouw carrière niet in een eenzijdige richting geduwd?

“Helemaal niet. Ik ben constant bezig met spelen en heb niet het gevoel dat het mijn mogelijkhe­den beperkt. Ik heb Fabiola gespeeld en Marlene Dietrich en kom terug in ‘Salamander 2’, waarin mijn rol dit keer veel uitgebreid­er zal zijn. Ook weer een slecht mens trouwens.” (lacht)

‘Die Huis’, Eén, 20.40u

X‘Het Huis’ in boekvorm

Vandaag verschijnt bij uitgeverij Van Halewyck het boek ‘Het Huis’, waarin Eric Goens terugblikt op ontmoeting­en die werden uitgezonde­n in ‘Het Huis’, al is er één bij uit ‘Die Huis’: die met Sabine Hagedoren. Hoe kreeg hij die gasten te pakken? Wat vinden ze zelf van hun verblijf?

‘Het Huis, 9 ontmoeting­en, 9 verhalen’, Eric Goens, uitg. Van Halewyck, 22,50 euro, 208 blz

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium