Het Belang van Limburg

Flop op MTV Awards, top in de verkoop

Taylor Swift verkoopt 700.000 albums op één dag

- Tom VETS

Taylor Swift zou eind dit jaar wel eens op één kunnen staan in het lijstje van bestverkoc­hte albums. Van haar vierde full-cd ‘Reputation’ gaan er momenteel in de VS honderddui­zenden exemplaren per dag over de toonbank. Eerstdaags zou de kaap van het miljoen al gehaald worden.

Taylor Swift is het scoren nog niet verleerd. Haar nieuwste plaat ‘Reputation’ heeft in de Verenigde Staten in één dag bijna 700.000 exemplaren verkocht. Dat gaat zowel over de fysieke platen- en cd-verkoop, als over de digitale verkoop via kanalen als iTunes. De prognose is dat de teller na een week op 1,2 miljoen exemplaren zal staan. Niemand kwam dit jaar nog maar in de buurt van dergelijke aantallen, op Ed Sheeran na. Maar ook die gaat ze voorbijste­ken. Van zijn album ‘Divide’ werden 909.000 stuks verkocht op één week. Swifts cijfers zijn, in tijden van streaming, zeer opmerkelij­k. Ter vergelijki­ng: Katy Perry moest het met 180.000 exemplaren in een week stellen. Dat Swift toch zulke cijfers neerzet, komt omdat ze haar muziek nooit onmiddelli­jk beschikbaa­r maakt op streamingp­latformen. Fans moeten dus op andere manieren aan haar muziek geraken. ‘Reputation’ zou al haar vierde album zijn dat een miljoen exemplaren verkoopt binnen de week. Eerder gebeurde al hetzelfde met ‘Speak Now’ (2010), ‘Red’ (2012) en ‘1989’ (2014).

Gouden Shawn

Tegelijk was er ook slecht nieuws. Swift was de grote verliezer van de MTV Europe Music Awards. De 27-jarige was nochtans de meest genomineer­de artiest van de avond, maar ze kon geen enkele van de zes nominaties verzilvere­n. Of ze daar wakker van ligt, is maar de vraag. Kijkcijfer­s van de MTVawardsh­ows dalen elk jaar sterk, en haast niemand van het jonge publiek zegt MTV nog cool te vinden. Voor artiesten is MTV al lang niet meer zo belangrijk als in de jaren negentig. Shawn Mendes werd de grote winnaar van deze editie. Het 19-jarige Canadese popidool wist in de Londense Wembley Arena drie van zijn vijf nominaties te verzilvere­n. Hij won de award voor beste artiest, beste song en beste fans.

 ?? Foto RR ?? Taylor Swift mag dan wel geen enkele van haar zes nominaties op de MTV Europe Music Awards verzilverd hebben, in de verkooplij­sten vertoeft ze eenzaam aan de top.
Foto RR Taylor Swift mag dan wel geen enkele van haar zes nominaties op de MTV Europe Music Awards verzilverd hebben, in de verkooplij­sten vertoeft ze eenzaam aan de top.
 ?? FOTO REUTERS ?? Shawn Mendes (19) was zondagavon­d het prijsbeest.
FOTO REUTERS Shawn Mendes (19) was zondagavon­d het prijsbeest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium