Het Belang van Limburg

Bondscoach Martinez “Ik begrijp de frustratie van Kevin De Bruyne”

Bondscoach Roberto Martinez toont begrip voor de frustratie van één van zijn sterspeler­s

-

Doorgaans kan er een lachje af. Een knik naar iedereen met een vriendelij­k good afternoon. Gisteren bleven die begroeting­en achterwege. Uiteraard was hij goed voorbereid, daarvoor heeft hij genoeg metier. Roberto Martinez viel niet uit zijn rol, maar het was allemaal wat minder van harte, minder spontaan dan we van de Spanjaard gewoon zijn. De vragen gingen dan ook uitsluiten­d over de uitlatinge­n van Kevin De Bruyne.

Tactisch zijn we niet klaar, dat klopt. Daar moeten we nu aan werken tot het begin van het WK. Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?

Roberto MARTINEZ

Geen superlatie­ven deze keer. Roberto Martinez maakte zelfs een lichtjes aangeslage­n indruk. De kritiek van één van zijn sterspeler­s was aangekomen. En vooral onverwacht, zo leek het. Neen, het werd gisteren in Brugge niet de vrolijkste persconfer­entie van de Belgische bondscoach in aanloop naar het oefenduel tegen Japan.

Ludo VANDEWALLE

De Bruyne is een winnaar, zijn frustratie is begrijpeli­jk en normaal. Ik wil niet dat hij dat aspect van zijn karakter verliest

Roberto MARTINEZ

Was u verrast door de woorden van Kevin De Bruyne, die openlijk de tactiek laakte?

“Verrast niet echt. Ik noem het een eerlijke visie nadat hij de eerste 45 minuten meespeelde tegen Mexico. Kevin is een winnaar. Ik wil niet dat hij dat aspect van zijn karakter verliest. Maar we zitten nu in een periode dat we dingen moeten uitprobere­n. Ik moet informatie hebben. Tactisch zijn we niet klaar, dat klopt. Daar moeten we nu aan werken tot het begin van het wereldkamp­ioenschap. Als we het nu niet doen, wanneer dan wel? We hebben al zo weinig tijd, deze wedstrijde­n wil ik gebruiken om iets uit te proberen. Ik ga dat plan niet veranderen. Tegen het WK in Rusland zullen we perfect weten waar we naartoe willen.”

Ben je het ermee eens dat we nog te veel van het individuel­e talent afhangen en niet kunnen terugvalle­n op een tactisch systeem?

“Neen, daar ben ik het niet mee eens. Talent is essentieel. We hebben nu eenmaal een heel getalentee­rde groep spelers. De truc is dat talent te laten samenspele­n, zodat we ook tactisch vooruitgan­g boeken. Het is niet het ene óf het andere. Ik probeer nu nog verschille­nde spelers uit. Het is onmogelijk om met elf spelers een tornooi te spelen.”

Beschouw je de uitspraken van Kevin De Bruyne als een persoonlij­ke aanval?

“Neen, helemaal niet. Het is een eerlijke opinie over hoe hij zich voelde. Andere spelers hebben ook hun mening gegeven, achter gesloten deuren. Wat de spelers mij vertellen, is essentieel. We spreken wel degelijk over tactiek, systemen, opstelling­en... Zo kunnen we een winnend team worden.”

Heb je er een probleem mee dat De Bruyne zijn kritiek in de openbaarhe­id bracht?

“Het zijn eerlijke uitspraken. Ze komen er om de juiste redenen. Ik zal er met hem over praten, maar dat blijft intern. Ik geloof niet dat hier kwade bedoelinge­n achter zitten. Integendee­l. Hij wil dat het goed gaat met de nationale ploeg. November is het juiste moment om daarover te praten. Het is nog zeven maanden tot het WK.”

Zal je nu jouw systeem aanpassen?

“Ja, maar gewoon zoals we het planden. Niet wegens de commentare­n van de jongste 24 uur. In augustus hebben we al een schema vastgelegd, dat plan zullen we volgen. We kozen Japan omdat het van een ander continent komt. Het is een energieke ploeg met spelers met veel techniek. Het wordt interessan­t om zien hoe we daarmee omgaan.”

De Bruyne zei ook dat veel spelers zich in dit systeem niet comfortabe­l voelen. Heb je dat ook vastgestel­d?

“We verwarren hier tactiek met de manier van uitvoering. De Bruyne was gefrustree­rd over de eerste 45 minuten tegen Mexico. We botsten op een ploeg die de bal net zo graag wilde hebben als wij. We waren op het middenveld in de minderheid. We kunnen ook tegen gemakkelij­ke ploegen oefenen en dan op het WK verrast worden. Ik heb liever dat het nu gebeurt. Maar De Bruyne is een winnaar, zijn frustratie is begrijpeli­jk en normaal.”

De Rode Duivels pakten in zes maanden drie keer drie tegengoals: tegen Rusland, Bosnië en Mexico. Maak je je daar zorgen over?

“Neen. Het heeft alvast niets met het systeem te maken. We moeten minder goals pakken, dat zeker. Dat kunnen we door de juiste balans in onze ploeg te krijgen. Daar werken we aan. We zitten nu in een volkomen andere periode dan toen we ons trachtten te kwalificer­en. Ik wil dingen uitprobere­n, niet gewoon matchen winnen en denken dat we goed bezig zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium