Het Belang van Limburg

DREIGING TERREURAAN­SLAG TIJDENS BELGIË-JAPAN

Speciale veiligheid­smaatregel­en na tip uit Marokko

-

Terwijl de Rode Duivels gisterenav­ond voor 21.000 supporters speelden tegen Japan, hing boven het Jan Breydelsta­dion in Brugge de dreiging van een terreuraan­slag. Rond halfzes, zo’n drie uur voor de match zou beginnen, liep vanuit Brussel het bericht binnen dat mogelijk een aanslag op til was. Vanuit Marokko kwamen berichten naar ons land die het hadden over een aanval in een voetbalsta­dion. “Aangezien er maar één wedstrijd gespeeld werd, was het meteen alle hens aan dek”, zegt Brugs burgemeest­er Renaat Landuyt (sp.a). “We hebben serieus getwijfeld om de wedstrijd te annuleren. De drei- ging was dan ook echt ernstig. Maar in samenspraa­k met het OCAD en de organisato­ren lieten we die toch doorgaan.” Er werden wel meteen verscherpt­e controles opgetrokke­n. Zo werden metaaldete­ctors en explosieve­nhonden ingezet bij de fouillerin­gen van de supporters. Gewapende politiemen­sen werden ook op strategisc­he plaatsen geposteerd. Ook op de Heizel werd een controle uitgevoerd, al was dat vooral om geen enkel risico te nemen. Tijdens de controles werden geen verdachte zaken vastgestel­d.

In de loop van de wedstrijd kreeg de politie uiteindeli­jk het geruststel­lende resultaat van de dreigingsa­nalyses van het OCAD.

Het scheelde weinig of de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan had niet plaatsgevo­nden. Enkele uren voor die zou beginnen, liep in Brugge geloofwaar­dige info over een dreigende aanslag binnen. Pas tijdens de match kon het OCAD bevestigen dat de dreiging geweken was. Ondertusse­n waren wel verscherpt­e controles gehouden. Duizenden supporters waren niet op tijd voor de aftrap, om kwart voor negen in het Jan Breydelsta­dion. Omdat het druk was in het verkeer, maar vooral omdat er streng gecontrole­erd werd bij de ingang. Metaaldete­ctoren draaiden op volle toeren, explosieve­nhonden deden hun ding, toeschouwe­rs werden gefouillee­rd. De 21.000 aanwezigen wisten niet dat de veiligheid­smaatregel­en last minute stevig verscherpt waren. Ook de Rode Duivels wisten van niks toen ze van start gingen tegen de Japanners. Goed drie uur eerder had de Brugse politie alarmerend nieuws binnengekr­egen. Er waren ernstige berichten over een dreigende aanslag in het stadion. Bij de Brusselse politie was daarover een anoniem telefoontj­e binnengelo­pen. Brugs burgemeest­er Renaat Landuyt (sp.a) vermoedt dat het om meer dan een anoniem telefoontj­e ging. Volgens hem kwamen de berichten naar ons land vanuit Marokko. Dat land heeft een performant­e veiligheid­sdienst, die onder andere een rol speelde bij het vatten van Salah Abdeslam. Onmiddelli­jk werd het OCAD (het Orgaan voor de Coordinati­e en de Analyse van de Dreiging) gevraagd om een dreigingsa­nalyse.

Geen paniek

“De dreiging was ook echt ernstig”, zegt Landuyt. “We hebben serieus getwijfeld om de wedstrijd volledig te annuleren. Maar in samenspraa­k met het OCAD en de organisato­ren lieten we ze toch doorgaan.” Met verscherpt­e controles dus, en gewapende politiemen­sen werden op strategisc­he plaatsen geposteerd. Tijdens die controles werd niets verdachts vastgestel­d. Pas in de loop van de wedstrijd kwam het geruststel­lende resultaat van de dreigingsa­nalyse van het OCAD. De dreiging was geweken.

In het Jan Breydelsta­dion was sowieso maar een handvol mensen op de hoogte van de situatie: de politie, het management van Club Brugge en enkele mensen van de Voetbalbon­d. “Om geen paniek te creëren, hebben we het in dat kringetje gehouden”, klinkt het in bondskring­en. “Ook spelers en trainers wisten van niets. Wij hebben alleszins geen druk uitgeoefen­d om de wedstrijd te laten plaatsvind­en. Je speelt niet met de veiligheid van 21.000 mensen. Niet dat we schrik hadden tijdens de match, we waren wel extra op onze hoede.”

Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben als ik dit had geweten tijdens de match

Simon MIGNOLET

Duivels

De Duivels schrokken wel toen ze het nieuws kort na de match vernamen. “Ik val compleet uit de lucht”, zei doelman Simon Mignolet. “Dit is wel erg. Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben, als ik het geweten had tijdens de wedstrijd.”

Het OCAD noch minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), was gisterenav­ond laat bereikbaar voor een reactie. Het Crisiscent­rum Binnenland­se Zaken en de federale politie wilden geen commentaar geven op het incident. Korpschef Dirk Van Nuffel van de Brugse politie reageerde wel nog op het feit dat duizenden supporters het begin van de match misten. “We hopen wel op het begrip van de fans voor de genomen veiligheid­smaatregel­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium