Het Belang van Limburg

Bankiersee­d

-

Donderdag debatteert het federale parlement over de lessen die ze getrokken hebben uit de Panama Papers. 130 aanbevelin­gen telt het rapport dat de commissie heeft opgesteld. Die aanbevelin­gen zijn eerst door professor Mark Delanote (Universite­it Gent) geschreven en vervolgens door politici herschreve­n. Met als resultaat dat de prof uiteraard niet helemaal tevreden is. De oppositie trouwens ook niet. Voor dit soort van bijzondere commissies is het de bedoeling dat meerderhei­d en oppositie samen een rapport schrijven. Maar dat is uiteindeli­jk niet gelukt, wat zeer jammer is, want het had een sterker rapport opgeleverd. Dat politieke ideologie nu ook een eerlijkere fiscalitei­t in de weg staat, is een regelrecht­e schande. De aanbevelin­gen zijn in elk geval verwarder en vager dan wat de experten hadden neergepend. Zo zijn er bijvoorbee­ld geen duidelijke criteria voor wat nu het verschil is tussen gewone en ernstige fraude.

Nochtans lag hierover al uitleg van het Grondwette­lijk Hof klaar. Dat hof wil dat er een bedrag wordt opgeplakt. Een percentage van de omzet was ook al goed geweest. Ze hadden er ook kunnen bijschrijv­en dat wie meer dan eens fraudeert rechtstree­ks opschuift naar de groep van ‘ernstige fraudeurs’. Maar dat hebben de politici eruit geknikkerd. Ze geraakten het niet eens over bedrag of omvang. Dus is er niets.

Tegelijker­tijd hebben ze tijd gestoken in discussies die geen zin hebben. Over gevangenis­straffen voor grote fraudeurs bijvoorbee­ld. Want de wet die dit regelt bestaat al. Grote vissen kunnen tot vijf jaar cel krijgen. Alleen belandt er in de praktijk niemand in de gevangenis. Dus hadden ze beter iets aan de vervolging kunnen doen, vindt professor Mark Delanote.

Ook over het bankgeheim is er flink wat mist gespuid. In de praktijk is dat al bijna helemaal opgeheven. Want btw-controleur­s kunnen al in rekeningen kijken, hun collega’s van de inkomstenb­elastingen niet. Tenzij ze denken dat u sjoemelt, dan mogen ze u dat wel vragen. De twee systemen gelijktrek­ken was een kleine moeite geweest, maar dat is dan niet gelukt. Privacybes­cherming is in dit geval onzin, want dan zou de btw-controleur ook zijn werk niet kunnen doen.

Ah ja, in die 130 punten staat ook een mooie aanbevelin­g voor een bankiersee­d. Bankiers zullen moeten zweren dat ze integer zijn. Want nu zijn ze het in geval van schandalen toch nooit zelf geweest. De verantwoor­delijkheid ligt altijd bij anderen. Alleen vraag ik me af hoe die eed zou klinken. Pak me als je kan? En gaan ze trouw zweren aan de klant of aan het land?

Alleen vraag ik me af hoe die bankiersee­d zou klinken. Pak me als je kan? En gaan ze trouw zweren aan de klant of aan het land?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium