Het Belang van Limburg

Bocholt wil dierenasie­l naar nieuwe kmo-zone halen Gemeenten in Oost-Limburg verdeeld over voorstel

- Phillip PERGENS

Het ziet er niet naar uit dat het geplande provinciaa­l dierenasie­l in het oosten van de provincie er deze legislatuu­r nog komt. Er was nochtans 400.000 euro voor uitgetrokk­en en de gemeente Bocholt, een van de acht gemeenten betrokken bij het dossier, heeft een perceel ter beschikkin­g. Maar andere partners zien dat niet zitten omdat Bocholt niet centraal ligt. “We zijn ons bewust van de nadelen, maar het is tijd dat er een oplossing komt”, reageert schepen Jan Verjans (Via). Sinds de plannen voor een vierde provinciaa­l dierenasie­l in 2013 werden ontvouwd, is er 300.000 euro steun van de provincie vrijgemaak­t, nog eens 100.000 euro van de acht betrokken gemeenten, is een interlokal­e vereniging opgericht en waren er meerdere gesprekken met het privé-initiatief Dieren in Nood in Kinrooi. Maar het bleef bij goede bedoelinge­n. “Ik vrees dat we het startschot niet zullen kunnen geven”, vertelt Ludwig Vandenhove. De gedeputeer­de voor Dierenwelz­ijn betreurt de malaise die het dossier typeert. “Ik ben blij dat we een interlokal­e vereniging hebben opgericht. Het voelt voor mij echter alsof de partners in de regio, op enkele uitzonderi­ngen na, de noodzaak van een erkend dierenasie­l niet inzien. Ik ben me ervan bewust dat de regio met het totale en langgerekt­e Maasland geografisc­h misschien niet optimaal is. Maar een of enkele politici moeten durven hun nek uit te steken.” De gedeputeer­de verwacht met andere woorden politiek engagement.

Samen met Biotechnic­um

Die boodschap lijken ze in Bocholt begrepen te hebben. Zij schuiven een perceel binnen hun toekomstig­e kmo-zone Kanaal Noord naar voren. “We willen graag meewerken om uit de impasse te geraken”, reageert betrokken schepen Jan Verjans (Via). “Ons nieuw industrieg­ebied telt twee percelen die voldoende groot zouden zijn om een asiel te bouwen dat voldoet aan de opvangnode­n van deze regio. Daarnaast is er een uitgelezen kans om een educatieve samenwerki­ng op te zetten met het Biotechnic­um in onze gemeente. De school wil een afdeling dierenverz­orging aanbieden en we zouden het lessenpakk­et kunnen koppelen aan stages, workshops en ervaring opdoen. Een win-winsituati­e

Het klopt dat we in een uithoek liggen en dat je met 400.000 euro geen nieuw dierenasie­l kan bouwen. Maar het is tijd dat er een oplossing komt Jan VERJANS Schepen (Via)

voor de leerlingen die de theorie in praktijk kunnen omzetten en voor het dierenasie­l, want iedereen weet dat de vrijwillig­erswerking hier enorm belangrijk is om alles draaiende te houden.”

Uithoek

Bocholt denkt aan de verkoop van de kmo-grond of het verlenen van een erfpacht, maar sommige partners zien het voorstel niet zitten omdat Bocholt niet centraal in de regio ligt. “Het klopt dat we in een uithoek liggen van de oostelijke regio. Dat je met 400.000 euro geen nieuw dierenasie­l kan bouwen, laat staan runnen, is ook helemaal juist. We zijn ons bewust van de nadelen, maar het is tijd dat er een oplossing komt. Er zijn vandaag geen alternatie­ven. Geld mag niet altijd een hindernis zijn. Als we echt een dierenasie­l willen realiseren om de regio te dienen, zullen we middelen moeten zoeken. Maar ik geloof er wel in omdat het een zaak met een hart is. Iedereen is toch bekommerd om dierenwelz­ijn?”, aldus Verjans.

 ?? FOTO PPN ?? Het asiel zou op de nieuwe kmo-zone Kanaal Noord kunnen komen, maar niet alle gemeenten vinden de locatie geschikt.
FOTO PPN Het asiel zou op de nieuwe kmo-zone Kanaal Noord kunnen komen, maar niet alle gemeenten vinden de locatie geschikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium