Het Belang van Limburg

Christophe Delacour (46)

-

10 jaar gefloten in eerste klasse 2 jaar Referee Observer Of ik de heren een koffie mag aanbieden? “Doe maar een pintje. En neem er meteen een spel kaarten bij, zoals in het busje.” Ze kunnen er nog om lachen, de vier videorefs - officieel VAR: Video Assistent Referee - die dit seizoen al iedereen over zich kregen.

Het begon op speeldag drie met Yves Marchand: de penaltyfou­t van Mechele op Olayinka in Zulte Waregem-Club Brugge. “Dat deed me ook pijn, hoor”, aldus Marchand. “Ik heb me verontschu­ldigd. Maar of ik daarom nu de hele week op de eerste pagina van de kranten moest staan tussen de criminelen...”

En als ze er niet waren, zoals op Anderlecht-Club Brugge, was het nóg hun fout. “Terwijl het organisato­risch niet mogelijk is om op álle matchen aanwezig te zijn”, zegt Pots. “Want in deze testfase

Yves Marchand (51)

5 jaar gefloten in eerste klasse 14 jaar Referee Observer

Kris BELLON moet bij elke club op drie uit- en drie thuismatch­en een videoref aanwezig zijn. Trouwens: ook met een videoref was die goal van Harbaoui afgekeurd. Want het spel was stilgelegd, die fout mócht niet meer rechtgezet worden.”

Tim Pots (43)

8 jaar gefloten in eerste klasse 3 jaar Referee Observer

150 jaar ervaring

Het is de kern van hun betoog: bijna alle kritiek op het systeem van de videorefs komt voort uit onwetendhe­id. Vooral het feit dat ze “gebuisde refs” worden genoemd, valt de videorefs zwaar.

Kris Bellon: “De actieve refs zouden het echt niet beter doen.” Pots: “Hun ogen zijn niet beter dan de onze.” Marchand: “En wat de reglemente­nkennis betreft: hier zit meer dan 150 jaar ervaring samen. Oké, wij mogen al een buikje hebben. Maar 90 minuten intens geconcentr­eerd op dat scherm kijken, is immens slopend en stresseren­d. Het is mentaal veel belastende­r dan fluiten.” Bellon: “Topref Nicola Rizzoli, die al een Champions League-finale floot, zei na zijn eerste match als videoref: ‘Ik fluit tien keer liever dan dit.’”

Kris Bellon (48)

3 jaar gefloten in eerste klasse 11 jaar Referee Observer

Pioniers en idealisten

Initiatief­nemer Bellon, als manager van het referee department al bijna vier jaar met dit project bezig, heeft al vijf wereldcong­ressen rond de VAR achter de rug. België werd als zesde land als pilootproj­ect nog net opgepikt. Hij vindt dat de criticaste­rs al te zeer vergeten dat het project nog steeds in een opstartfas­e zit.

“Er was nauwelijks tijd voor opleidinge­n en trainingen”, zegt Bellon. “Sommige refs hebben zelfs nog steeds geen match met een VAR gefloten. In Nederland testen ze het systeem nog steeds uit met twee toprefs op bekermatch­kes als Ajax-Den Dijk… En die zijn er al vier jaar mee bezig. Wij nog maar tien maanden en we staan al veel verder.”

De videorefs zijn idealisten. Tim Pots, bijvoorbee­ld, floot nog twee

Er was nauwelijks tijd voor opleidinge­n en trainingen. In Nederland testen ze het systeem uit in de beker. En die zijn er al vier jaar mee bezig. Wij nog maar tien maanden en we staan veel verder 90 minuten intens geconcentr­eerd op dat scherm kijken, is immens slopend en stresseren­d. Het is mentaal veel belastende­r dan fluiten

Yves MARCHAND jaar op lager niveau om toch maar videoref te kunnen worden. De vier hadden echter niet zien aankomen dat er zo veel miserie mee gepaard zou gaan. Dat ze na een match bij het terugrijde­n al de hele rit bang het internet zouden afstruinen. Marchand: “Dat is niet gezond. Maar zelfs al hadden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium