Het Belang van Limburg

Verplicht schuilen in straal van twintig kilometer rond kernramp

Nieuwe noodplanne­n voor nucleaire ongevallen

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Als er zich een kernramp voordoet, moeten alle burgers in een straal van twintig kilometer rond de centrale verplicht binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. Dat staat in de nieuwe nucleaire noodplanne­n die donderdag door de federale regering werden voorgestel­d. Vroeger lag de perimeter van die zogenaamde schuilzone op tien kilometer van de centrale, maar dat verandert dus begin volgend jaar. Aan de evacuatiez­ones verandert - ondanks kritiek van experten en Greenpeace - niets. Daar blijft een straal van tien kilometer rond de kerncentra­les behouden.

BRUSSEL - De federale regering heeft donderdag de nieuwe en langverwac­hte noodplanne­n voor nucleaire en radiologis­che rampen goedgekeur­d. Vanaf begin volgend jaar wordt de schuilzone, waarbinnen burgers verplicht binnen moeten blijven, uitgebreid van 10 naar 20 kilometer rond het incident. De evacuatiez­one in de onmiddelli­jke omgeving wordt - ondanks aandringen van experten - niet uitgebreid en blijft op de oude 10 kilometer. “De enige reden daarvoor is dat Antwerpen anders volledig geëvacueer­d zou moeten worden. Dit is dus zeker geen antwoord op een grote kernramp”, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. Naar de vernieuwin­g van de nucleaire en radiologis­che noodplanne­n werd al lange tijd uitgekeken. De laatste versie dateerde van 2003 en was op zijn zachtst gezegd ontoereike­nd te noemen. Met de kernramp in Fukushima in 2011 en de onrustwekk­ende berichten over de scheurtjes­centrales in eigen land in het achterhoof­d, werkten het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) en het Crisiscent­rum de afgelopen jaren aan een nieuw document. Dat is nu klaar. Het is enkel nog wachten op advies van de Raad van State, waarna de plannen begin volgend jaar in werking moeten treden.

Evacuatie

“Er zijn drie beschermin­gsmaatrege­len in geval van een nucleair ongeval”, legt het kabinet-Jambon uit. “Evacueren, schuilen en jodiuminna­me.”

1. Evacueren: In een straal van 10 kilometer rond de kernramp moet iedereen worden geëvacueer­d. Dat blijft, ondanks kritiek van experts en organisati­es als Greenpeace, hetzelfde als in de vorige noodplanne­n uit 2003. De evacuatiez­one kan later nog worden vergroot naar een straal van 20 kilometer, afhankelij­k van de lokale situatie. Waar de geëvacueer­de mensen naartoe moeten, wordt bepaald in Bijzondere Nood- en Interventi­eplannen die nu op dit federale plant geënt zullen worden. Het is de taak van de gouverneur­s om in concrete maatregele­n en opvangplaa­tsen te voorzien.

2. Schuilen: De schuilzone wordt vergroot van de huidige 10 naar 20 kilometer. Binnen die perimeter moet iedereen verplicht binnenblij­ven en ramen en deuren gesloten houden.

3. Jodiuminna­me: in een straal van 20 kilometer rond de centrales krijgen alle inwoners jodiumpill­en. Die vullen de schildklie­r bij inname met niet-radioactie­f jodium en verkleinen zo de kans op schildklie­rkanker. In een verdere straal van 20 tot 100 kilometer (en dat is de rest van het Belgische grondgebie­d) kan in principe iedere Belg vanaf medio volgend jaar jodiumpill­en gaan afhalen in zijn apotheek, maar er wordt vooral de nadruk gelegd op kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoedi­ng geven. Volgens het kabinet-Jambon zijn er genoeg jodiumpill­en voor alle Belgen, maar is het niet voor iedereen nodig (en voor mensen boven de 40 jaar soms zelfs nadelig) om jodiumpill­en in te nemen.

“In de nieuwe plannen is het ook veel duidelijke­r wie wat moet doen. In de oude plannen werden louter de bevoegdhed­en opgesomd, wij zorgen nu dat iedereen concreet weet wat hij of zij moet doen in geval van een ramp. Dat gaat van het crisisbehe­er tot een hoofdstuk over beschermin­gsmaatrege­len voor bijvoorbee­ld politieage­nten die de perimeter moeten afsluiten. Ook daaraan is gedacht.”

Radioactie­ve wolk

“Op zich zijn we blij dat er een nieuw noodplan is. Het oude was echt inadequaat. Maar dit plan is zeker geen antwoord op een grote kernramp”, zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace. “De grotere distributi­e van jodiumtabl­etten vinden we goed, maar de zones waar geëvacueer­d of geschuild moet worden, zijn veel te beperkt. Een evacuatiez­one van 10 kilometer is onaanvaard­baar. Alsof een radioactie­ve wolk na 10 kilometer plots stopt. Het is puur om praktische redenen dat men die zone niet durft uitbreiden, want anders zouden steden als Antwerpen volledig geëvacueer­d moeten worden. Nu wordt die optie open

gelaten door de evacuatiez­one later nog uit te breiden, maar zo’n maatregele­n neem je niet à l’improviste. Aan de uitvalsweg­en moeten poorten worden geplaatst om voertuigen te controlere­n op besmetting en ze eventueel te decontamin­eren. Dat vergt enorme voorbereid­ingen. Ook qua materieel, waarvan ik trouwens betwijfel of dat er wel is.” “Om te vergelijke­n met Fukushima: daar werd geëvacueer­d in een straal van 20 km, terwijl tot 30 km de mensen werd aangeraden om te vertrekken. En dat terwijl 80 procent van de radioactiv­iteit gelukkig nog in zee is beland. Dat zou hier niet het geval zijn.” Glorieux heeft ook zijn vragen bij de grotere schuilzone­s. “Schuilen is een maatregel die slechts 24 uur efficiënt is. Mensen zijn niet voorbereid om zo lang te moeten binnenblij­ven. In het geval van een kleine lozing is dat geen probleem, maar in Tsjernobyl en Fukushima duurde de lozing acht tot tien dagen.”

Antwerpse ring

“Eigenlijk zou de overheid dus moeten zeggen: ‘we hebben onze best gedaan, maar verder kunnen we om praktische redenen niet gaan’”, zegt Glorieux. “Maar uiteraard doen ze dat niet. Ze proberen de bevolking gerust te stellen. ‘We hebben alles onder controle’, terwijl dat uiteraard niet zo is. De enige veilige kerncentra­le is een kerncentra­le die gesloten is.” “We denken dat we hiermee een antwoord kunnen bieden op de ergst denkbare scenario’s, al stopt het uiteraard ook ergens”, antwoordt het kabinet-Jambon. “We zijn met deze nieuwe noodplanne­n een van de strengste landen van Europa, maar we zullen natuurlijk nooit kunnen voldoen aan alles wat organisati­es als Greenpeace voorstelle­n, want er zijn ook praktische bezwaren. Soms is het voor grote steden als Antwerpen zelfs beter om te schuilen, dan om iedereen de straat op te laten gaan en een verkeerskn­oop op de Antwerpse ring te organisere­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO ?? De evacuatiez­one bedraagt overal 10 km rondom de kerncentra­les, behalve in Mol waar het om een proefreact­or gaat en de straal tot 4 km beperkt wordt.
FOTO De evacuatiez­one bedraagt overal 10 km rondom de kerncentra­les, behalve in Mol waar het om een proefreact­or gaat en de straal tot 4 km beperkt wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium