Het Belang van Limburg

Stad en provincie willen mee betalen aan duurder begijnhof

Stad en provincie akkoord om ambitieuze restaurati­e mee te financiere­n met UHasselt

- Jan BEX

HASSELT - Geen nieuwbouw, geen private partners, wel een meer ambitieuze - en dus duurdere - restaurati­e en herbestemm­ing van het Hasseltse begijnhof. Dat is de conclusie na overleg tussen universite­it, stad en provincie met Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck als bemiddelaa­r. “Voor een optimale restaurati­e is de 3,75 miljoen euro die de universite­it inbrengt krap. Provincie en stad willen hun deel bijdragen”, zegt Van Broeck. Ramingen gaan uit van 6,5 miljoen tot zelfs 8 à 10 miljoen euro om de site weer in haar volle glorie te laten herrijzen.

Er komt geen nieuwbouw in het gevoelige dossier van het Hasseltse begijnhof. “De 3,75 miljoen die de universite­it wil spenderen aan de restaurati­e, is krap. De lat mag hoger voor zo’n mooie Hasseltse plek met zoveel potentieel. Stad en provincie zullen hun deel bijdragen”, zegt de Vlaamse Bouwmeeste­r. Geen nieuwbouw dus. En ook geen private partners. Daarmee halen vele Hasseltse burgers en het complete sociocultu­rele vereniging­sleven hun slag thuis. Wie uiteindeli­jk eigenaar, dan wel erfpachtho­uder, wordt van het nog altijd provincial­e begijnhof (ondanks de door Philtjens geïnitieer­de en ook stopgezett­e verkooppro­cedure) is nog niet bepaald. Een antwoord op die vraag was belangrijk voor de unief: “Geen geld zonder bouwheersc­hap”, klonk het daar regelmatig. “Het hoe is niet zo belangrijk. Daar zoeken we oplossinge­n voor. Belangrijk is dat de drie partners hetzelfde willen”, zegt een optimistis­che Vlaamse Bouwmeeste­r Leo Van Broeck.

Geheime locatie

Woensdagav­ond van 6 tot 10 was er dan dat topoverleg over het Hasseltse begijnhof. Intussen een symbooldos­sier in de provincieh­oofdstad en bij uitbreidin­g voor Limburg. Het overleg vond plaats op een geheime locatie (een Italiaans restaurant langs de Genkerstee­nweg in Hasselt). Alsof het regeringso­nderhandel­ingen betrof. Gastheer Leo Van Broeck had de drie hoofdrolsp­elers uitgenodig­d: rector Luc De Schepper van UHasselt versus tegenspele­r gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) en uiteraard zat ook Nadja Vananroye (CD&V) als burgemeest­er mee aan tafel.

Los van ego’s en wederzijds wantrouwen moest de Bouwmeeste­r, die vooraf de site nog eens was gaan bezoeken, twee kwesties ontmijnen. Komt er nieuwbouw of niet? En wie wordt eigenaar/erfpachtho­uder van het begijnhof? Wie zal met andere woorden bouwheer zijn? Om te beginnen rondde Igor Philtjens zijn U-bocht volledig door te bevestigen dat er geen nieuwbouw hoefde te komen. Daar waren UHasselt en stad vooraf dan ook heel duidelijk over geweest in een gezamenlij­k Njet. Ook het nog toegevoegd­e zinnetje aan de laatste versie van de projectdef­initie - dat ‘nieuwe subtiele en in omvang beperkte elementen’ konden - sneuvelde.

“De nieuwbouw is begraven”, bevestigt Van Broeck. “Dat was een idee van de kwaliteits­kamer. In de zin van dat je het begijnhof niet in een bokaal op sterk water mag zetten, maar dat je het juist moet activeren. Maar geen van de drie partijen wil nieuwbouw. De bestaande gebouwen zijn meer dan groot genoeg voor de behoeften van de universite­it. Het enige nieuwe wat eventueel zou kunnen is pakweg een luifel of een kiosk in de parktuin. Zo zouden mensen bij regenweer hun boterhamme­n droog kunnen eten. Er komen ook geen projectont­wikkelaars of commerciël­e partners bij.” Kortom, het begijnhof blijft publiek. Ook dat is een eis die de Hasseltse basis binnenhaal­t en waar de stad niet ongevoelig voor was.

Meer ambitie, meer geld

De open oproep voor een ontwerp via de Vlaamse Bouwmeeste­r wordt nu even in de frigo gezet tot maart 2018. Al zijn er intussen al vier geselectee­rde finalisten-architecte­nbureaus. De haalbaarhe­idsstudie wordt eerst verfijnd. De bureaus moeten toch een idee hebben van het voorziene budget, is nu het idee. Een studie van het Brusselse bureau Idea Consult gaat uit van 6,5 miljoen voor de restaurati­e. Andere bronnen hebben het, inclusief heraanleg van de tuin, over 8 tot zelfs 10 miljoen. “De drie partners hebben uiteindeli­jk veel gemeen”, zegt Van Broeck. “Ze willen een optimale restaurati­e, inclusief kelders en zolders. Ze willen de kerkruïne tot haar recht laten komen. Ze willen dat de tuin een belangrijk­e en publieke groene long in het centrum van de stad wordt. En ze willen een hoogwaardi­g maatschapp­elijk project met doorsteekj­es naar Z33, de bibliothee­k, het jenevermus­eum en een opengelegd­e Demer. Ik denk dat het budget van de universite­it van 3,75 miljoen voor zo’n optimale invulling te laag is. Dit is een toch verkommerd­e plek, met weliswaar bijzonder veel potentieel. Ik heb volgende vergelijki­ng gemaakt: Het begijnhof is als een schat op de zeebodem. Alleen zit er niet genoeg zuurstof in de zuurstoffl­essen. Daarom gaan we eerst bijtanken. Als de stad en de provincie dit zo’n belangrijk­e plek vinden, dan moeten ze ook hun duit in het zakje doen. En dat engagement is ook toegezegd door de burgemeest­er en de gedeputeer­de.” Een hoger ambitieniv­eau dus. Een punt waar Igor Philtjens dan weer op bleef hameren.

Niet alles opgelost

Everybody happy? Niet helemaal. Wie krijgt de eindregie? Wie is de baas? “Over wie eigenaar wordt, is het niet gegaan”, aldus Van Broeck. “Dat lossen we nog op. Daar bestaan boekhoudku­ndige methodes voor. Het is veel belangrijk­er dat het begijnhof in volle glorie kan herrijzen dan dat een te klein budget dat in de weg zou staan. Laten we nu niet over punten en komma’s struikelen. Nu is het ambitieniv­eau verlegd.” Nochtans moet rector De Schepper dit verdedigen bij zijn raad van bestuur. Die ziet uiteraard graag een balans in evenwicht. Als je iets uitgeeft, moet er aan actieve kant ook iets bijkomen. Een piste zou zijn dat voor het geld wat de universite­it inbrengt een deel van het vastgoed van de universite­it wordt.

De nieuwbouw is begraven. Het enige nieuwe wat eventueel zou kunnen is pakweg een luifel of een kiosk in de parktuin

Leo VAN BROECK Vlaamse Bouwmeeste­r

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het is nog niet uitgeklaar­d wie nu eigenaar van het begijnhof wordt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het is nog niet uitgeklaar­d wie nu eigenaar van het begijnhof wordt.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium