Het Belang van Limburg

“Een ruimte zonder mama of papa”

WAAROM SNAPCHAT ZO POPULAIR IS BIJ TIENERS

- Thomas JANSEN

HASSELT - De immense macht van zogenaamde influencer­s op sociale media werd bij de rellen in Brussel nog maar eens duidelijk. Een Franse rapper, enkel bekend onder zijn artiestenn­aam Vargasss92, lokte 500 tieners naar Brussel met één eenvoudige aankondigi­ng op Snapchat. Snapwat? Het succes van de app, die vooral bij tieners hyperpopul­air is, verklaard in vier vragen.

Wat is Snapchat?

Snapchat is een van de vele toepassing­en voor smartphone­s om te chatten of foto’s en video’s met elkaar te delen. Net als bij andere sociale media, kan je andere personen volgen. Wat de app uniek maakt, is dat die verstuurde bestanden enkele seconden na het openen automatisc­h verdwijnen. Al is er ook de mogelijkhe­id om een foto of video gedurende 24 uur met al je volgers te delen.

Waarom is Snapchat bij tieners zo populair?

“Net omdat alles snel verdwijnt, kan je jaren later niet afgerekend worden op een bepaalde post”, zegt social-mediaexper­t Sofie Verhalle. “Daarom moeten foto’s en video’s ook niet perfect gekadreerd zijn. Het mag gewoon het leven zijn zoals het is, op maat van tieners.” Ook Vargasss92 geeft zijn volgers voornameli­jk een inkijk in de ba- naliteit van z’n leven. “Voor tieners is dat heel herkenbaar”, zegt Niek Godfroid van Mediaraven, dat om de twee jaar een grootschal­ig onderzoek uitvoert bij 12- tot 18-jarigen naar hun online gedrag. “Het zijn geen onbereikba­re dingen, maar net gebeurteni­ssen die ze zelf ook meemaken. Dat spreekt aan.”

Uit het onderzoek van Mediaraven blijkt bovendien dat het gebruik van Facebook bij tieners licht daalt, van 90 naar 87 procent actieve gebruikers. Snapchat (70 procent) blijft daarentege­n stijgen. “Mama of papa zitten tegenwoord­ig wel op Facebook, maar nog niet op Snapchat”, zegt Godfroid. “Daardoor hebben tieners het gevoel dat het echt een ruimte voor hen is, iets waar mama en papa nog niets van kennen.”

Waarom kent niemand de echte naam van Vargasss92?

In tegenstell­ing tot Facebook vraagt Snapchat niet naar je echte naam, enkel naar een gebruikers­naam. Dat maakt dat alles wat anoniemer wordt. “En ook dat spreekt tieners aan”, zegt Verhalle. “Het is pas als iemand je gebruikers­naam kent, dat hij of zij je kan toevoegen.”

Verdienen populaire snapchatte­rs geld aan hun account?

Dat kan, door merken te laten betalen om getoond of vermeld te worden in de foto’s of filmpjes. Al is Snapchat voor die vorm van influencer marketing niet echt geschikt. Verhalle: “Andere sociale media registrere­n nauwkeurig hoeveel mensen iets gezien hebben, hoe lang ze naar een filmpje gekeken hebben, enzovoort. Snapchat houdt daarentege­n amper statistiek­en bij. Moedermaat­schappij Snap ligt daar ook niet echt wakker van. Ze willen voornameli­jk een app om te communicer­en met vrienden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium