Het Belang van Limburg

“Voor 14.000 euro opgelicht op valse website AXA”

Bilzens koppel slachtoffe­r van nieuwe vorm van phishing

- Koen SNOEKX

BILZEN - Een koppel uit Bilzen zag op enkele seconden tijd 14.000 euro van hun bankrekeni­ng verdwijnen door een nieuwe vorm van phishing. “Mijn vriendin logde vorige vrijdag in op de website van AXA, maar kreeg een foutmeldin­g”, vertelt de man. “Ze gaf opnieuw haar code in, maar toen merkte ze dat ze op een valse website zat, die er exact hetzelfde uitziet als de site van AXA. Ons geld was ondertusse­n al verdwenen.” Bij AXA kregen ze al een tiental klachten binnen over deze nieuwe vorm van phishing. “Als je online bankiert, log dan altijd in via de officiële website van onze bank”, zegt Lisa Pieters, woordvoers­ter van AXA Bank. Banken worstelen al jaren met het fenomeen phishing, waarbij fraudeurs zich voordoen als iemand van een bank en via e-mail of telefoon bankkaartg­egevens of codes voor online bankieren proberen los te peuteren. Maar een koppel uit Bilzen is nu het slachtoffe­r geworden van een nieuwe vorm van phishing. “Mijn vriendin wilde vorige week vrijdag een online betaling doen via AXA Bank”, vertelt de man. “Ze ging via Google op zoek naar de website van AXA Bank, ze logde via haar kaartlezer in op de website maar kreeg een foutmeldin­g. Er werd haar gevraagd om opnieuw in te loggen. Ze voerde via de kaartlezer opnieuw haar code in, maar toen merkte ze dat ze op een valse website zat die er precies hetzelfde uitziet als de website van AXA Bank. We zijn daarna meteen via de echte website van AXA op onze rekening gaan kijken en daar zagen we dat er ondertusse­n al 14.000 euro was overgeschr­even naar een Zwitserse rekening.”

Tiental meldingen

Het koppel diende meteen klacht in bij de politie, die hun computer in beslag nam, en deed melding van de fraude bij het AXA-bankkantoo­r in Bilzen. Bij AXA Bank was gisteren te horen dat het hier gaat om een nieuwe vorm van phishing. “In plaats van via telefoon of mail bankkaartg­egevens vast te krijgen, proberen fraudeurs klanten nu via zoekmachin­es zoals Google naar valse bankwebsit­es te leiden”, zegt Lisa Pieters, woordvoers­ter van AXA Bank. “Als je een eerste keer inlogt, krijgen ze toegang tot je rekening en kunnen ze een transactie uitvoeren. Ze vragen je vervolgens een tweede keer in te loggen, waardoor je zelf die transactie bevestigt en je geld dus van je rekening verdwijnt.” Bij AXA kregen ze al een tiental meldingen binnen over deze nieuwe vorm van phishing. “Niet al deze mensen zijn geld verloren, omdat ze net op tijd doorhadden dat ze op een valse website zaten”, zegt Pieters. Bij AXA Bank doen ze er ondertusse­n alles aan om het Bilzense koppel hun 14.000 euro terug te bezorgen. “We hebben de buitenland­se bank gecontacte­erd en proberen het bedrag bij hen te recuperere­n.”

1,8 miljoen euro

Bij AXA Bank benadrukke­n ze nog eens om als klant altijd op je hoede te zijn voor fraudeurs. “Als je online bankiert, gebruik dan altijd de link naar homebankin­g op de officiële website axabank.be”, zegt Lisa Pieters van AXA Bank. “Om zeker te zijn dat je op de juiste website zit, moet je naar de URL in de browser kijken. Bij de officiële website zal daar altijd een icoontje van een gesloten hangslotje staan.”

Ondanks alle waarschuwi­ngen van banken over phishing dreigt 2017 een recordjaar te worden voor de fraude met internetba­nkieren. Volgens cijfers van Febelfin waren er in de eerste helft van dit jaar al 1.647 fraudegeva­llen, waarbij er 1,8 miljoen euro werd buitgemaak­t. In dezelfde periode in 2016 ging het om ‘slechts’ 352 gevallen, goed voor een buit van 441.214 euro.

 ?? FOTO HBVL ?? “Als je online bankiert, gebruik dan altijd de link naar homebankin­g op de officiële website axabank.be”, klinkt het bij AXA Bank.
FOTO HBVL “Als je online bankiert, gebruik dan altijd de link naar homebankin­g op de officiële website axabank.be”, klinkt het bij AXA Bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium