Het Belang van Limburg

Uitstroom van geïnternee­rden uit de gevangenis dreigt stil te vallen

-

GENT - De uitstroom van geïnternee­rden uit het hoogbeveil­igde Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) verloopt veel te traag. Volgens het FPC, waar enkel hoogrisico­patiënten zitten, weigeren minder beveiligde instelling­en al te vaak patiënten over te nemen. “Zo dreigt de uitstroom van geïnternee­rden uit de gevangenis te stokken.” FPC Gent is drie jaar geleden opgericht als antwoord op de vele honderden psychisch zieken die na een misdrijf in de gevangenis terechtkwa­men omdat er nergens plaats voor hen was. Een situatie waarvoor België verschille­nde keren internatio­naal werd veroordeel­d. Ook vorig jaar nog. Het Europees Hof sprak toen van “systematis­che onmenselij­ke behandelin­g” in de psychiatri­sche vleugels van de gevangenis­sen, en van “onrechtmat­ige gevangenho­uding”.

Maar de situatie verbetert. Het aantal geïnternee­rden in de Vlaamse gevangenis­sen is sinds 2014 gehalveerd, van bijna 700 naar 318. Met dank aan de twee Vlaamse FPC’s, in Gent en Antwerpen.

Tot zover het goede nieuws. De centra zijn bedoeld als doorstroom­instelling­en. Geïnternee­rden worden er vanuit de gevangenis geplaatst, krijgen intensieve behandelin­g, en moeten dan – na een traject van enkele jaren – doorstrome­n naar andere vormen van psychiatri­sche hulp. Blijven ze hangen, dan loopt het hele sysHet teem vast en stokt ook de uitstroom uit de gevangenis. En dat is wat op dit moment volgens verschille­nde betrokkene­n gebeurt. De voorbije drie jaar konden 34 patiënten doorstrome­n vanuit het FPC Gent. Maar in totaal heeft het Forensisch Psychiatri­sch Centrum al 170 aanmelding­en gedaan voor 118 verschille­nde patiënten. Voor een deel is het nog wachten op een antwoord, maar in 83 gevallen kwam er al een weigering door de aangeschre­ven instelling in kwestie.

Ook opvallend is dat er de voorbije jaren nog maar één patiënt met een verstandel­ijke beperking kon doorstrome­n naar een instelling voor personen met een handicap. Dat terwijl zowat een derde van de geïnternee­rden in de FPC’s mensen met een verstandel­ijke beperking zijn.

“Als we de opvang van geïnternee­rden echt willen verbeteren, dan moet ook de rest van de sector meewerken”, zegt Ruben van den Ameele van het FPC Gent. “Ze moeten sneller bereid zijn om geinternee­rden over te nemen als die daar klaar voor zijn. Maar we botsen al te vaak op weigeringe­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het gloednieuw­e FPC in Antwerpen.
FOTO BELGA Het gloednieuw­e FPC in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium