Het Belang van Limburg

Ook huurders krijgen gewaarborg­d inkomen

- Timmie VAN DIEPEN

Ook huurders zullen binnenkort recht hebben op de gratis verzekerin­g ‘gewaarborg­d wonen’. Wie een hypotheekl­ening heeft afgesloten en onvrijwill­ig werkloos of arbeidsong­eschikt wordt, kan nu enkel rekenen op die verzekerin­g als hij of zij een huis in eigendom heeft. Dat wil de Vlaamse meerderhei­d veranderen.

Vlaams Parlements­leden Jelle Engelbosch (N-VA) en Katrien Partyka (CD&V) hebben een conceptnot­a ingediend om de wijziging zo snel mogelijk door het parlement te kunnen loodsen. “Omdat steeds meer mensen een woning huren, willen we dat deze verzekerin­g ook voor hen toegankeli­jk wordt”, zegt Engelbosch. “Vandaag bestaat al een dergelijke verzekerin­g voor eigenaars die hun hypotheekl­ening niet meer kunnen betalen. De verzekerin­g betaalt tot zeventig procent van de maandelijk­se hypotheekl­ast als je je inkomen onvrijwill­ig verliest.” Het gaat dan om mensen die ziek worden of buiten hun wil om werkloos worden.”

De Vlaamse overheid betaalt die verzekerin­g en trekt daarvoor jaarlijks zo’n 8,5 miljoen euro uit. “Het nieuwe systeem is belangrijk voor de huurder, maar ook voor de verhuurder. Dergelijke verzekerin­g biedt zekerheid voor verhuurder­s die vandaag nauwelijks over mogelijkhe­den tot risicospre­iding beschikken.”

Vaste job

Concreet stellen Engelbosch en Partyka voor dat huurders op de dag dat ze een huurcontra­ct afsluiten (en een vaste job of zelfstandi­ge activiteit hebben) ook de verzekerin­g gewaarborg­d wonen kunnen afsluiten.

“Want een eigendom is niet voor iedereen haalbaar. De groep mensen die er bewust voor kiest om te blijven huren, wordt steeds groter”, zegt Engelbosch. “Daarom willen we de ondersteun­ing voor de koop- en huurmarkt wat dichter bij elkaar te brengen.” De conceptnot­a wordt binnenkort besproken met minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in de commissie Wonen. Ook met de verzekerin­gssector is er overleg gepland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium