Het Belang van Limburg

Radicale straatpeut­ers

- Onze Wetstraatj­ournalist Liliana Casagrande houdt ogen en oren voor u open in Brussel

PVDA/PTB en DéFi hadden vreemd genoeg geen uitleg nodig van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) over de rellen van de afgelopen dagen in Brussel. Al de anderen wel. Vooral het feit dat de politie niet meteen optrad, ging er bij niemand in. Jambon kreeg duidelijk genoeg van al dat bashen en riep op om te “stoppen met stenen te gooien naar de politie.”

“Het lijkt wel op een heruitgave van de Stomme van Portici”, vond Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) die hiermee verwees naar de opera die in 1830 werd opgevoerd aan hetzelfde Muntplein waar woensdag de ruiten van de bibliothee­k sneuvelden en waar een chocolatie­r in een paar seconden al zijn pralines verloor en bijna ook zijn kassa. Ook in 1830 zijn er rellen uitgebroke­n, tegen de Nederlande­rs, het begin van de Belgische revolutie. Dat was het wij/zij van toen. Woensdagav­ond was er trouwens ook een operavoors­telling in de Munt en die ging gewoon door. “U ging Brussel en Molenbeek opkuisen, maar zelfs de straatpeut­ers radicalise­ren intussen”, voegde Vuye er nog aan toe.

Karine Lalieux (PS), die in Brussel ook schepen is, had even opgelijst hoeveel evenemente­n er elk jaar zijn in haar stad. Zo’n 9.000, als we goed gehoord hebben. “We vragen al jarenlang de 300 mensen extra die we nodig hebben. En weet je hoeveel we er gekregen hebben sinds de terreuraan­slagen? Geen enkele”, zei Lalieux.

Ze sleurde er ook staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) bij. Georges Dallemagne (cdH), ook een Brusselaar, deed trouwens krek hetzelfde. Ze gebruikten ook alle twee hetzelfde woord ‘amalgaam’, want dat is wat Francken er volgens hen van heeft gebakken. Dallemagne deed Francken zelfs af als ‘gevaarlijk’. Francken had eerder in de week namelijk bekendgema­akt dat een speciaal team van de Dienst Vreemdelin­genzaken de politie gaat helpen bij de identifica­tie van illegalen waarbij hij in een ruk verwees naar de rellen. De PS had al eerder deze week gezegd dat ze uitleg van de premier wilde over deze ‘vreemdelin­genpolitie’ en dat Francken geen onderschei­d maakt tussen jongeren met en zonder papieren. Maar de premier was er gisteren niet, hij zat op het vliegtuig richting Göteborg, ook daar was de oppositie behoorlijk boos over. Ze hadden de agenda uitgeploze­n en ontdekt dat de sociale top pas vrijdag start.

Jambon was duidelijk over de jongeren. “Crapuleus gedrag van dat schorremor­rie hoort hier niet thuis. Dit is een kanker die onze maatschapp­ij onherstelb­are schade toebrengt.” Voor vandalen wil hij een nultoleran­tie. Een antwoord op dé vraag: of het echt waar is dat de politie in Brussel niet mag tussenkome­n, kregen we niet. Eerst wil Jambon weten hoe zaterdag alles precies in de soep is gedraaid. Dat rapport krijgt hij vandaag. Intussen wil hij in elk geval de mensen van de politie en die van de brandweer felicitere­n. Of dit ook voor hun verantwoor­delijken geldt, zullen we vandaag - misschien - weten. Ook over de andere obligate vraag dat er één - en geen zes - politiezon­e nodig is in Brussel, wil Jambon voorlopig nog niets zeggen. Behalve dat de 187 politiezon­es die we in dit land hebben er alvast te veel zijn. Ook hiervoor wacht hij nog op een rapport.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium