Het Belang van Limburg

“5.000 euro om Duivels kampioen te zien worden”

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Holland doet niet mee (olé olé), maar dat neemt niet weg dat onze noorderbur­en geen zaakjes zien in het komende WK voetbal. Zo heeft het Nederlands­e online reisplatfo­rm Travelbird berekend hoeveel het zal kosten om onze Rode Duivels in Rusland aan te moedigen. Dat kan variëren van een kleine 500 euro voor één wedstrijd, over 5.000 euro voor het hele toernooi, tot 15.000 euro voor reizigers in eerste klasse. Travelbird berekende hoeveel een fan moet uitgeven om zijn of haar team de Wereldbeke­r te zien winnen. Dat gebeurde op basis van de huidige, gekende tarieven. Die kunnen nog wijzigen, onder invloed van de actualitei­t en de vraag. Het gaat ook om gemiddelde prijzen. “De loting op 1 december speelt een cruciale rol voor de onkosten”, zegt Travelbird.

“De afstand tussen gaststeden Kaliningra­d in het westen en Yekaterinb­urg in het oosten bedraagt zo’n 2.500 kilometer. Sommige fans zullen naar alle uithoeken van Rusland moeten reizen, terwijl anderen hun team van het begin tot het einde van het tornooi in Moskou of SintPeters­burg kunnen zien spelen. Afhankelij­k van de poule waarin een land wordt geplaatst, kunnen fans maar liefst 40 procent meer reiskosten hebben.”

Vroege vogels

Vroeg boeken kan helpen om kosten te besparen. “De prijzen van vluchten en hotelovern­achtingen kunnen na de loting met maar liefst 25 procent per maand toenemen en vanaf april zelfs met 150 procent, door de complexe prijsalgor­itmes van luchtvaart­maatschapp­ijen en hotels”, stelt Travelbird.

In onderhande­ling

Daarom ook pakt de Bemvoort, de grootste Belgische supporters­club uit Overpelt, al in het weekeinde na 1 december uit met reispakket­ten op maat van de Rode Duivels. “We zijn al een tijdje in onderhande­ling met chartermaa­tschappije­n en hotels”, zegt voorzitter Michael Vanderstee­n. “Maar het is uiteraard wachten tot de loting, om die afspraken in overeenkom­sten vast te leggen.” Tijdens het vorige WK in Frankrijk, verzorgde De Bemvoort de reis van 3.000 supporters. In Brazilië waren dat er 25. “Nu denken we tussen de 50 en de 150 reizigers uit te komen”, stelt Vanderstee­n. “Het zal wellicht afhangen van wat er nog te komen staat. We merken dat de supporters nu meer geneigd zijn om in groep te reizen, precies vanwege een aantal onzekere factoren in Rusland.”

Goede indicatie

De prijsberek­ening van Travelbird lijkt volgens Vanderstee­n wel een goede indicatie. “Als de Rode Duivels de halve finale halen, dan spelen ze zeven wedstrijde­n. De goedkoopst­e tickets in de groepsfase kosten meer dan 90 euro, en voor de finale is dat bijna 400 euro. Tel dus 1.000 euro voor je kaartjes, 1.000 euro voor je negen vluchten en 1.500 euro voor je dertig overnachti­ngen. Dan moet je ook nog eten en vooral ook drinken, en des te dichter bij de finale des te meer. Halen we de finale, dan kom je met 5.000 euro wellicht niet toe maar wie gaat daarom malen?”

 ?? FOTO BELGA ?? Wie volgend jaar achter het vliegtuig van de Rode Duivels aan wil, zal daar de nodige centen voor op tafel moeten leggen.
FOTO BELGA Wie volgend jaar achter het vliegtuig van de Rode Duivels aan wil, zal daar de nodige centen voor op tafel moeten leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium