Het Belang van Limburg

Krijg je als pleegouder een vergoeding?

-

Krijg je als pleegouder­s een vergoeding voor de opvang van het kind? En hoe zit het als er iets fout loopt, ben je als pleegzorge­r verzekerd bij een ongeval of een gebroken raam?

Krijg je geld om een pleegkind te onderhoude­n?

“Pleegouder­s krijgen een vergoeding, die afhankelij­k is van het domicilie van het kind. Als het kind bij het pleeggezin ingeschrev­en is, ligt het tarief lager maar krijgen de pleegouder­s wel kinderbijs­lag voor het pleegkind”, beschrijve­n directeur Ann Vandersand­en en Ilona Zawadka van Pleegzorg Limburg. Voor een kind tot 6 jaar is dat 13,53 euro per dag als het kind gedomicili­eerd is bij het gezin. Zonder kindergeld (als het kind dus nog bij de biologisch­e ouders ingeschrev­en is) is dat 20,18 euro tot 12 jaar. Domiciliër­ing is normaal het geval vanaf perspectie­fzoekende en perspectie­fbiedende pleegzorg (dus bij langdurige pleegzorg). Als het pleegkind extra zorg nodig heeft, komt er ook een bijkomende vergoeding - uit het budget zorgzwaart­e - bovenop die dagvergoed­ing. “Dat is in principe 5 euro. Bijvoorbee­ld als het kind (of de volwassene) altijd een babysitter nodig heeft, door een verstandel­ijke handicap of achterstan­d. Ook krijgen pleegouder­s de hoogste studiebeur­s voor het pleegkind”, zegt Vandersand­en. “Maar voor alle duidelijkh­eid: er is geen enkele pleegouder die het voor het geld doet. Daarvan zijn we overtuigd. Dit is pure inzet. Van pleegzorg word je zeker niet rijk. We willen dan ook heel graag al onze pleeggezin­nen bedanken voor hun bijzondere engagement en de ouders voor het vertrouwen.”

Krijgen ook grootouder­s een vergoeding?

“Je ziet dat steeds meer grootouder­s zich officieel aanmelden als pleegouder. In het verleden vingen ze het kind in de praktijk op, maar werd dat niet officieel geregistre­erd. Ze zagen dat een beetje als een evidentie. Maar ook zij hebben uiteraard recht op een dagvergoed­ing en de eventuele kinderbijs­lag.”

Ben je als pleegouder verzekerd bij een ongeval?

“Wij, als Pleegzorg Limburg, zijn verplicht om een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid af te sluiten. Die komt tussen als er schade is aan derden. Bijvoorbee­ld bij een ongeval”, zegt Ilona Zawadka. “De pleegouder­s zelf moeten een familiale verzekerin­g afsluiten, maar dat hebben gezinnen in de meeste gevallen al. Onze verzekerin­g is vooral aanvullend. Pleegouder­s krijgen bijvoorbee­ld geen vergoeding als de tv stukgaat tijdens een uitbarstin­g van het kind. Want het pleegkind wordt niet gezien als ‘een derde’, maar als lid van het gezin. Wel, zoals we al eens hebben meegemaakt, toen een pleegkind een stal in de vlammen liet opgaan bij het experiment­eren met lucifers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium