Het Belang van Limburg

Erop of eronder voor Angela Merkel

Vandaag valt deadline voor Duitse coalitieve­rkenningen

-

Na een maand onderhande­len loopt de deadline voor de Duitse coalitieve­rkenningen vandaag af. Slaagt Angela Merkel erin om een Jamaica-coalitie op de been te krijgen, of zijn de onderhande­lingen daarover afgesprong­en nog voor ze echt begonnen zijn?

Waar gaat het over?

Vanochtend verloopt de deadline voor de zogenaamde Jamaika-Sondierung­en, de verkennend­e gesprekken tussen de partijen die een Jamaica-coalitie op de been willen brengen. Jamaica slaat op de partijkleu­ren die ook die in de Jamaïcaans­e vlag zitten: zwart voor de CDU van kanselier Merkel en haar Beierse zusterpart­ij de CSU, geel voor de liberale FDP en groen voor de Groenen. De coalitie is de enig mogelijke omdat de SPD na haar afstraffin­g door de kiezer geen nieuwe grote coalitie wil. Merkel wil uiterlijk vandaag weten of het wel zin heeft verder te gaan met elkaar. En dus waren er eerst aftastende gesprekken. Een maand lang en moeizaam verlopend, vooral omdat de partijen getekend door de verkiezing­suitslag aan de oefening begonnen. Zo weegt het feit dat de extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) het in Beieren erg goed deed op de opstelling van de CSU. Volgend jaar zijn er in Beieren deelstaatv­erkiezinge­n, en de CSU zet dus haar conservati­eve hakken in het zand.

Wat zijn de breekpunte­n?

De belangrijk­ste zijn het migratiebe­leid en de klimaatpol­itiek. Zo wil de CSU absoluut een beperking van het aantal vluchtelin­gen. CDU/CSU en FDP willen ook het recht op gezinshere­niging beperken, terwijl de Groenen dat juist een basis voor integratie en een mensenrech­t vinden.

Ook inzake klimaat en energiepol­itiek liggen de standpunte­n ver uit elkaar. Het gaat dan vooral om de toekomst van benzineen dieselauto’s, en de sluiting van kolencentr­ales. De Groenen willen een echte kolenuitst­ap, maar de andere partijen vrezen dat hen dat stemmen kost in regio’s zoals NoordrijnW­estfalen waar kolencentr­ales staan. De kolenuitst­ap staat ook centraal op de klimaattop in Bonn (zie kader).

Wat zijn de mogelijke scenario’s?

Gisteren zei kanselier Merkel nog dat Jamaica kan slagen, ook al blijven de verschille­n nog groot. Een FDP-leider had het echter over ‘een storm boven Jamaica’.

Als er vanochtend een compromis uit de bus is gekomen, kunnen de echte formatiege­sprekken beginnen. Als er geen akkoord is, is de volgend stap niet zo duidelijk. Een alternatie­f voor Jamaica is er niet - tenzij de SPD terugkomt op haar keuze om geen grote coalitie meer aan te gaan. In deelstaat Nedersakse­n is gisteren toch weer zo’n zwart-rode coalitie gesloten.

Als Jamaica uiteindeli­jk niet lukt en de SPD blijft in de oppositie, moet bondspresi­dent Steinmeier beslissen. Nieuwe verkiezing­en over twee maanden? Niemand zit er om te springen, behalve de AfD misschien. Steinmeier kan Merkel ook vragen een minderheid­skabinet te vormen, het laatste waar de op zekerheden gestelde Kanzlerin Merkel voor zou kiezen. En dus zijn er ook weer vragen over Merkels eigen toekomst.

 ?? FOTO AP ?? De Duitse coalitiege­sprekken lopen al weken, vaak tot laat in de nacht. Vandaag moeten Merkel en haar collega’s eruit geraken.
FOTO AP De Duitse coalitiege­sprekken lopen al weken, vaak tot laat in de nacht. Vandaag moeten Merkel en haar collega’s eruit geraken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium